Medicamentele compensate vor ajunge, oare, în mâinile pensionarilor?
Pentru a veni în sprijinul pensionarilor, autorităţile din sănătate au decis să ridice cota de compensare la medicamente, aşa încât cei care trebuie să se trateze în ambulatoriu să suporte o contribuţie personală de doar 10 la sută din valoarea medicamentelor (de la 35%, pentru unele produse, respectiv 50%, pentru altele).
Şase milioane de beneficiari
Proiectul a demarat de ieri, dată de la care toţi pensionarii care au venituri sub 6 milioane de lei vor plăti doar 10 la sută din valoarea medicamentelor compensate, de aceste facilităţi urmând să beneficieze aproape şase milioane de persoane. Este vorba de medicamentele aflate pe lista celor compensate, care, după ultima modificare a acesteia (în luna iunie a.c.), cuprinde 1.575 de produse, cu şase mai puţin decât cele din vechea listă. Din noua listă de medicamente compensate au fost excluse acele produse care nu mai aveau autorizaţie de punere pe piaţă şi nu mai figurau în Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman sau nu aveau ordin de preţ în Catalogul naţional de preţuri al produselor medicamentoase de uz uman al Ministerului Sănătăţii.
Tel verde la Ministerul Sănătăţii
Pentru implementarea acestui proiect s-au alocat, până acum, 1,1 miliarde de lei, urmând ca, la următoarea rectificare bugetară, care va avea loc peste două săptămâni, suma să fie completată astfel încât să fie suficientă până la sfârşitul anului.
Farmaciştii şi medicii care nu vor respecta noua hotărâre a autorităţilor din sănătate vor pierde contractul cu CAS.
Ministrul Ovidiu Brînzan a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că pensionarii care vor întâmpina greutăţi fie din partea medicilor de familie, fie din partea farmaciilor pot anunţa reprezentanţii autorităţilor sanitare la numerele de telefon gratuite pe care casele de asigurări de sănătate le deţin. În plus, o linie de telefon gratuită, de tip Tel Verde, cu numărul 0800.800.187, va fi deschisă, începând de azi, la Ministerul Sănătăţii. Apelând personalul instituţiei la acest număr, pensionarii pot pune întrebări sau pot face reclamaţii, în fiecare zi, între orele 9.00 şi 16.00.
Cum trebuie prescrise reţetele?
Medicii de familie sunt nevoiţi ca, de acum, să deţină o evidenţă clară a pensionarilor cu venituri mai mici de 6 milioane de lei pe lună, pentru implementarea noului sistem de compensare a medicamentelor. În acelaşi timp, pensionarii vor trebui să dovedească veniturile lunare de care beneficiază.
Pentru aceasta, la prima deplasare la medicul de familie, pensionarii vor trebui, în mod obligatoriu, să prezinte ultimul talon de pensie şi o declaraţie pe proprie răspundere că nu realizează venituri care depăşesc şase milioane de lei pe lună (chiar şi în cazul pensiilor cumulate). Medicul de familie va fi nevoit să consemneze în fişa medicală a pensionarului numărul talonului şi cuantumul pensiei, anexând declaraţia pe proprie răspundere a pensionarului.
În cazul trimiterilor către alte specialităţi, medicul de familie va nota pe biletul de trimitere că pensionarul face parte din categoria celor cu venituri lunare sub şase milioane de lei. Iar dacă pensionarii se vor prezenta direct la medicul specialist, aceştia vor trebui să facă dovada, de fiecare dată, că beneficiază de venituri mai mici de şase milioane de lei, prin prezentarea ultimului talon de pensie şi a unei declaraţii pe proprie răspundere. Medicul specialist, la rândul său, este nevoit să consemneze în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei, ataşând declaraţia pe proprie răspundere a pensionarului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.