O nouă prelevare de organe la Spitalul Județean - Șansă la viață pentru șase persoane
Niciodată, într-o singură lună, nu și-au dat acordul pentru donarea organelor atât de multe persoane ca în prima lună a acestui an. A șasea prelevare de organe a avut loc sâmbătă dimineață, la ora 5.30, după ce, pe 31 ianuarie, mama bărbatului aflat în moarte cerebrală și-a dat acordul.
Șase familii din Bihor și-au dat acordul în luna ianuarie ca moartea celor mai dragi dintre părinții sau copiii lor să devină șansă neprețuită pentru alți oameni aflați în stare critică. Ultimul gest de noblețe de acest fel a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, vineri, 31 ianuarie, când o mamă a fost de acord ca fiul ei de 40 de ani să ajute la salvarea altor 6 oameni.
„Este vorba de un profesor din Bihor, care a fost adus la spital în comă profundă, a fost intubat, ventilat, s-au luat toate măsurile necesare, dar hemoragia a fost atât de puternică încât nu putea fi operat. Niciodată nu am avut așa mulți donatori într-o singură lună. Le mulțumesc familiilor care au spus DA pentru viață”, a spus, pentru Crișana, dr. Carmen Pantiș, care a subliniat că anul acesta nu a fost niciun refuz când a fost vorba de a dona, un lucru extraordinar, dacă ne gândim că anul trecut, în ianuarie, au fost nu mai puțin de 13 refuzuri. Au fost prelevate inima, ficatul, rinichii şi corneele.
Din echipa medicală a Spitalului Judetean Oradea au făcut parte doctorii Ștefania Sije, Yvonne Pop, Ovidiu Pop, Ryan Bhageerutty și asistenta Aurelia Cheregi. Alături de ei, la operație au participat echipe specializate de prelevare de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Targu-Mureş (dr. Claudiu Ghiragosian, dr. Al Hussein Hussam, dr. Radu Bălău și as. Simona Olar), Institutul Clinic Fundeni (dr. Gheorghe Potlog, dr. Genady Vatachki, as. Cezar Ioniţă ) şi de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca (dr. Andrei Tomuța și dr. Dan Pop).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.