La jumătatea săptămânii trecute, pe 28 iulie, a fost serbată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) organizând acțiuni de prevenție și informare. Românii au fost îndemnați să se vaccineze și să se testeze.

APAH-RO și Ministerul Sănătății au transmis, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, că este nevoie de o intensificare a campaniilor de testare, de facilitare a accesului la tratament și de promovarea a prevenției, în special în rândul categoriilor vulnerabile.

„Ne preocupă creșterea acoperirii vaccinale, prin dezvoltarea politicilor de prevenție. De asemenea, testarea și diagnosticul de laborator sunt esențiale pentru îmbunătățirea accesului la tratament și reducerea transmiterii hepatitelor virale. Trebuie să informăm pacienții că au acces la tratament. Avem un program care a adus speranță pentru mii de oameni din România. O dată cu apariția unei terapii antivirale eficiente împotriva infecției cu virusul hepatitei C, o boală care era greu tratabilă cu resursele terapeutice anterioare, am ajuns în situația să avem foarte multe persoane care se vindecă, un lucru de necrezut în urmă cu 10 ani și care a devenit realitate” a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția și anul acesta că pacienții care suferă de afecțiuni hepatice nu mai pot aștepta pentru tratament, iar agravarea formelor acestor boli virale poate fi evitată cu ajutorul depistării prin testare a populației și a accesului la tratament.

„Odată cu demararea proiectelor derulate cu Banca Mondială și persoanele neasigurate vor putea beneficia de o parte dintre serviciile cuprinse în Pachetul de Bază. Proiectul va fi finanțat începând cu anul 2023. Probabil că măsurile de prevenție vor fi cele de care vor putea beneficia persoanele neasigurate” a precizat doamna dr. Adela Cojan, președinte CNAS.

APAH-RO îndeamnă românii să se vaccineze împotriva hepatitei B care îi poate scuti de un tratament de-a lungul vieții în cazul infectării.

„Facem apel la asigurarea celor mai inovatoare tratamente pentru pacienții cu B plus Delta. În ceea ce privește prevenția, dorim să insistăm pe două măsuri - achiziționarea de către spitale a imunoglobulinei pentru secțiile de neonatologie, acest lucru fiind opțional în acest moment, astfel că nu toți nou-născuții din mame infectate cu hepatita B primesc injecția necesară, iar a doua chestiune se referă la respectarea normelor CNAS în spitalele din toată țara în ceea ce privește asigurarea gratuită a analizelor în cadrul spitalizării de zi pentru pacienții cu hepatite virale”  a explicat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

APAH-RO reiterează și nevoia de finanțarea a „Planului-cadru național pentru controlul hepatitelor virale în România” lansat în 2019 cu termen de implementare pentru 2030. Planul a fost elaborat în concordanță  cu „Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale”, adoptată de Adunarea Generală a OMS în anul 2016.

Pentru viitorul apropiat, în această toamnă, APAH-RO trage un semnal de alarmă legat de programul cost-volum-rezultat destinat pacienților diagnosticați cu hepatita C care a înregistrat anul trecut o pauză între contracte de mai mult de jumătate de an. Continuitatea acestui program este capitală mai ales în lupta cu prevenirea cancerelor hepatice provocate de avansarea bolii.