La mijlocul săptămânii trecute, miercuri, 5 februarie, la Oradea s-a desfășurat Conferința privind drepturile pacienților și bolile rare în Uniunea Europeană, eveniment organizat de Comisia Europeană, împreună cu ministerele de resort din România și Ungaria, CNAS și Serviciul de Protecție Legală Integrată din țara vecină.

Conferința de la Oradea a atras o participare numeroasă, circa 250 de specialiști ținând să fie prezenți fie fizic, fie online, printre aceștia aflându-se nume grele ale sistemului de sănătate românesc, precum dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, cel care a rostit, de altfel, și cuvântul de deschidere a lucrărilor, dr. Valeria Herdea, președintă și Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședintă, din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cât privește gazdele orădene, acestea au fost reprezentate de o echipă de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor, în frunte cu directorul general Dorel Dulău.

Temele aflate pe ordinea de zi a Conferinței privind drepturile pacienților și bolile rare în Uniunea Europeană au fost prezentate într-un comunicat al CAS Bihor: „În cadrul primei sesiuni, au fost prezentate drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere și rolul Punctelor Naționale de Contact, situația emiterii Prescripțiilor electronice la nivelul Uniunii Europene și statusul Prescripției electronice din punct de vedere tehnic. Sesiunea s-a finalizat cu o dezbatere despre drepturile pacienților în asistența medicală transfrontalieră.

În cadrul celei de-a doua sesiuni, au fost abordate proiectele susținute prin programul Interreg Europe 2021-2027 pentru asistența medicală transfrontalieră în regiunile de graniță și s-au dezbătut modalitățile viitoare de cooperare în privința asistenței medicale transfrontaliere.

În cadrul celei de-a treia sesiuni, s-au prezentat informații privind Rețelele Europene de Referință pentru Boli Rare: politici, organizare și apartenență, oportunități, provocări, dar și viziunea unei organizații româno-maghiare de pacienți în privința Rețelelor Europene de Referință. Sesiunea s-a încheiat cu dezbaterea modalităților de integrare a Rețelelor Europene de Referință în sistemele de sănătate din România, respectiv Ungaria”.

După încheierea Conferința privind drepturile pacienților și bolile rare în Uniunea Europeană, jr. Dorel Dulău, directorul general al CAS Bihor, a subliniat importanța unui eveniment de această anvergură la Oradea: „Desfășurarea la Oradea a unui eveniment cu participare internațională în domeniul asigurărilor sociale de sănătate, prezența fizică a doamnei președinte a CNAS dr. Valeria Herdea, dar și online a ministrului sănătății, dr. Alexandru Rafila, au o importanță deosebită pentru sistemul medical bihorean, evenimentul ajutând la aducerea la zi a informațiilor care au legătură cu serviciile medicale transfrontaliere și cu cele referitoare la bolile rare.

Faptul că la Oradea s-au reunit conducerea CNAS, a Ministerului Sănătății, dar și cele ale mai multor case județene de asigurări de sănătate, reprezintă o bucurie și o recunoaștere a activității desfășurate de CAS Bihor, precum și de celelalte case județene de asigurări de sănătate din zonele transfrontaliere”.