În calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, perioada 21- 27 ianuarie este dedicată celebrării Săptămânii europene de prevenire a cancerului de col uterin printr-o campanie de informare, ce are ca scop creșterea gradului de informare a femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și atragerea atenției asupra mijloacelor de prevenire a cancerului de col uterin.

 

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă. În anul 2018 au fost diagnosticate 569.847 cazuri noi de cancer de col uterin, reprezentând 3,2% din totalul cancerelor nou diagnosticate.

România se află într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (34,9 cazuri noi/100.000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000), aflându-se pe primul loc între țările UE, cu aproximativ 1.740 decese anual. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Vaccinarea împotriva virusului papilloma uman (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Multe femei, în special tinere, active în familie și societate, pot fi astfel salvate. Programul Național de Screening prin testarea Babeș Papanicolau, pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, derulat în județ prin intermediul medicilor de familie în relație contractuală cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Spitalul „Pelican” Oradea, vizează femeile cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani. DSP Bihor organizează în această perioadă o serie de activități specifice, prin intermediul cărora femeile sunt sensibilizate asupra vaccinării și screeningului,  strategii optime de protecție împotriva cancerului de col uterin.