Responsabilii sănătăţii bihorene cer anularea "taxei pe boala" copiilor de grădiniţă
Marius Pîrcioagă, directorul coordonator al DSP Bihor, a anunţat într-o conferinţă de presă că va înainta Primăriei Oradea un referat prin care va solicita completarea sau anularea Hotărârii de Consiliu Local Oradea privind obligarea achitării a minim 90 lei/lună pentru hrana copiilor care frecventează grădiniţa cu program prelungit.
"Raportul de specialitate aferent hotărârii a fost întocmit de către Direcţia Economică, fără să se consulte cu vreun organism de specialitate. Este o propunere făcută doar prin prisma intereselor economice, fără să se ia în considerare consecinţele medicale şi sociale ale unei astfel de măsuri. Voi trimite un referat la Primărie pentru modificarea HCL", a declarat Marius Pîrcioagă.
La fel de surprinsă de atitudinea executivului s-a arătat şi medicul Marlene Crişan, managerul Spitalului Clinic Municipal, care a adăugat că, înainte de a se propune o astfel de măsură, municipalitatea avea obligaţia să se consulte cu medicii în această problemă. "A nu lua în considerare o adeverinţă medicală este o aberaţie. Şi aşa e un stres pentru părinţii care lucrează să stea acasă cu un copilul bolnav. Mai plătesc medicamentele, şi acum să vii să plăteşte hrana pe care nu o consumă e absurd", a adăugat Marlene Crişan.
Pentru a împiedica executivul orădean să pună în practică o astfel de măsură aberantă, Marius Pîrcioagă recomandă părinţilor nemulţumiţi să depună la Primăria Oradea o sesizare sau să ia legătura cu aleşii locali, care au drept de iniţiativă. "Orice părinte nemulţumit poate să sesizeze fie administraţia locală, fie un grup de consilieri pentru ca executivul să treacă la modificarea acestui act", a adăugat Marius Pîrcioagă. În plus, părinţii pot să atace acest act normativ pe cale de contencios administrativ. Potrivit articolului 7 din Legea 554/2004, legea contenciosului administrativ, "înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său printr-un act administrativ unilateral trebuie să solicite autorităţii publice emitente, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia". Astfel, orice părinte care crede că această hotărâre este abuzivă poate să se adreseze Primăriei Oradea solicitând modificarea hotărârii amintite.
În urma numeroaselor reacţii negative, administraţia Bolojan a realizat gafa comisă. O astfel de măsură nepopulară, în prag de alegeri, ar afecta şi mai mult credibilitatea liberalilor, şi aşa destul deteriorată de numeroasele acţiuni întreprinse în ultimul an de Bolojan. La presiunea opiniei publice, primarul intenţionează să modifice actul normativ. "Se va emite o dispoziţie pentru completarea hotărârii. Se vor lua în calcul eventualele boli ale copilăriei pentru scutirea la plata acestei taxe", ne-a declarat Carmen Cherteş, consilier în cadrul Biroului de presă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.