Direcţia de Sănătate Publică Bihor desfăşoară activităţile pregătitoare pentru demararea screeningului pentru cancerul de col uterin. Programul de screening va fi gratuit şi va începe luna aceasta, grupul ţintă fiind femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

DSP Bihor se va ocupa de informarea furnizorilor de servicii medicale, informarea populaţiei privind importanţa participării la screening şi controlul desfăşurării programului. „Incidenţa acestui tip de cancer este foarte mare în judeţul Bihor, tocmai de aceea noi ne-am apucat deja de pregătiri şi vom organiza mai multe întâlniri pentru medicii care vor fi implicaţi în acest program. În Bihor avem 160 de mii de pesoane eligibile şi ne aşteptăm la o rată de participare de minim 60%. Persoanele eligibile vor avea nevoie doar de trimitere de la medicul de familie, care le va da un formular tip pe care să îl completeze. Programul va fi gratuit pentru femei, dar medicii de familie şi specialiştii vor fi remuneraţi de Ministerul Sănătăţii pentru această acţiune", a spus, pentru Crişana, Marius Pârcioagă, directorul DSP Bihor. Furnizorii de servicii în cadrul programului vor fi reprezentaţi de spitale (care includ cabinete de obstetrică-ginecologie şi laboratoare de citologie) şi medicii de familie (care au un rol principal de informare şi îndrumare a populaţiei eligibile la recoltarea produsului biologic, comunicarea rezultatului şi conduita de urmat: în caz de rezultat negativ se repetă testarea la 5 ani de la data primei testări; în caz de rezultat pozitiv întocmeşte bilet de trimitere pentru continuarea investigaţiilor).  Prin urmare, în perioada următoare, spitalele trebuie să îşi formeze o reţea de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin formată din: centre de informare şi consiliere a femeilor şi mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau (reprezentate de cabinetele de medicină de familie), centre de recoltare a materialului celular cervical, laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale şi centre de diagnostic şi tratament al leziunilor precursoare sau incipiente depistate. După formarea acestei reţele, fiecare spital participant trebuie să înainteze la Unitatea regională de management Nord-Vest (în cazul Oradiei, la Cluj-Napoca) un dosar cu documente de candidatură pentru validarea reţelei. După validare, spitalul încheie un contract cu casa judeţeană de asigurări de sănătate în vederea finanţării activităţilor de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

Începe din august

Persoanele eligibile, care vor beneficia gratuit de depistarea cancerului de col uterin, sunt femeile în vârstă de peste 25 ani, indiferent dacă au sau nu calitatea de asigurae, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, care nu au: diagnostic confirmat de cancer de col uterin, absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală, diagnostic stabilit de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale. „Estimăm că persoane eligibile vor putea beneficia de depistarea precoce a cancerului de col uterin în cadrul acestui subprogram, finanţat de Ministerul Sănătăţii, după 1 august 2012, dată la care activităţile pregătitoare trebuie să fie finalizate", se precizează într-un comunicat al DSP Bihor.