Sfatul medicului pentru o dietă de vară sănătoasă - Alimentaţia pe timp de caniculă
Avertizările meteorologice de temperaturi crescute pentru perioada următoare, cu valori de peste 35°C în timpul zilei, îi determină pe orădeni să recurgă la răcoritoare şi alte alimente care să-i răcorească. Pentru a preveni eventualele cazuri de îmbolnăviri, Direcţia de Sănătate Publică Bihor îi sfătuieşte pe agenţii comerciali să respecte câteva reguli simple pentru a nu pune în pericol viaţa oamenilor.
Alimentele pot constitui un risc de îmbolnăvire dacă sunt procesate, păstrate şi consumate necorespunzător, de aceea, conform DSP Bihor, personalul din sectorul alimentar trebuie, în aceste zile, să acorde o atenţie sporită propriei activităţi pentru prevenirea focarelor de toxiinfecţii alimentare. Unităţile de producere, depozitare, comercializare şi preparare a produselor alimentare sunt obligate să asigure apă curentă, potabilă, caldă şi rece în cantitate suficientă obiectului de activitate, să urmărească modul de funcţionare a agregatelor frigorifice şi să monitorizeze temperatura în interiorul acestora, cel puţin de două ori pe zi şi să asigure, pentru produsele alimentare, temperatura de păstrare recomandată de producător. Este, de asemenea, foarte important ca aprovizionarea cu produse alimentare a unităţilor să se facă numai de la producători autorizaţi, iar personalul angajat, permanent sau temporar, să aibă controlul medical periodic efectuat de către medicul de medicina muncii şi să utilizeze în timpul activităţii echipament de protecţie sanitară a alimentelor, complet şi curat. De altfel, unităţile medicale sunt obligate să asigure întreţinerea curăţeniei şi a dezinfecţiei curente în unităţi, precum şi aprovizionare constantă cu materiale, pentru efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei şi să asigure condiţii de colectare, depozitare şi evacuare corespunzătoare a tuturor categoriilor de deşeuri generate în unitate. "Pentru zilele caniculare (cu temperaturi de peste 35°C) unităţile comerciale trebuie să asigure fiecărui angajat, pentru băut, o cantitate cuprinsă între 2 şi 4 litri de lichide zilnic. În cazul vânzării de îngheţată preambalată, agregatele de depozitare a îngheţatei trebuie păstrate în interiorul, nu în afara unităţii", se mai afirmă în comunicatul DSP Bihor semnat de directorul executiv Marius Pârcioagă. Mai merită specificat că unităţile care prepară alimente pentru grupuri organizate trebuie să păstreze probe de alimente din întreg meniul oferit timp de 48 de ore.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.