Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor - A șaptea intervenție specială pe cord
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (SCJUBH) au efectuat, pe 17 ianuarie, cea de-a șaptea intervenție coronariană percutană, cu risc înalt, cu suport circulator VA-ECMO. Spitalul din Bihor este singurul din țară în care se face acest tip de intervenție, de la primul caz din 2023.
Un bărbat de 62 de ani, cu factori de risc cardiovascular, s-a prezentat la spital cu fenomene de insuficiență cardiacă și angină pectorală. Acesta fusese diagnosticat anterior cu boală coronariană trivasculară, adică ocluzia a două dintre cele trei artere coronare și afectarea celei de-a treia, limitând semnificativ funcția cardiacă, se arată într-un comunicat de presă al spitalului. Din cauza acestui istoric medical, a particularităților anatomice nefavorabile și a comorbidităților (disfuncție respiratorie severă și funcția depreciată a ventriculului stâng), opțiunea clasică de tratament chirurgical (bypass) nu se preta în cazul acestui pacient.
În această situație, s-a optat pentru revascularizare intervențională, printr-o procedură minim-invazivă, deosebit de complexă: intervenția coronariană percutană cu asistare circulatorie VA-ECMO. Acest tip de revascularizare se utilizează la pacienții cu risc crescut de complicații și este o procedură care s-a folosit cu succes pentru prima dată în țară în urmă cu 3 ani în cadrul SCJUBH. Conform datelor existente, acest tip de procedură nu s-a efectuat în alte centre din România.
Intervenția coronariană percutană este o procedură minim invazivă, realizată endovascular, la nivelul arterelor coronare care alimentează mușchiul inimii. Procedura a presupus revascularizarea completă a pacientului prin dezobstrucția celor două ocluzii cronice, una pe cale retrogradă și una pe cale antegradă, precum și angioplastia vasului donor (care formează colaterale/legături cu vasele ocluzionate), acesta prezentând o stenoză severă.
Pe parcursul procedurii, pacientul a fost asistat circulator din cauza riscului de colaps hemodinamic. Intervenția a fost realizată cu suport ECMO-VA (veno-arterial). ECMO, sau oxigenarea extracorporală cu membrană, reprezintă o tehnică de asistare circulatorie folosită pentru pacienții cu insuficiență respiratorie sau insuficiență cardiacă severă, care preia provizoriu funcția pulmonară și cardiacă. Sistemul funcționează ca un plămân și o inimă artificiale, realizând schimbul gazos în timp ce medicul cardiolog intervenționist face stentarea.
A fost o procedură deosebit de complexă de revascularizare, care a durat 7 ore. Pacientul a avut o evoluție favorabilă, fiind externat.
Echipa operatorie a fost compusă din: dr. Virgil Popa – medic primar cardiologie, dr. Mihnea Traian Nichita-Brendea – medic primar cardiologie, dr. Andras Mester – medic primar cardiologie, dr. Adrian Ciubuc – medic specialist cardiologie și dr. George Popescu – medic specialist în chirurgie cardiovasculară. Suportul extracorporeal a fost realizat de dr. Tunde Lucza, medic primar ATI, iar partea de anestezie generală a fost asigurată de dr. Yvonne Pop, medic specialist ATI. Din cadrul echipei au făcut parte și asistentele Veronica Gangoș și Maria Borsoș.
Pentru această procedură a fost nevoie de o abordare multidisciplinară și o colaborare strânsă între secțiile din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor: Laboratorul de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională (șef secție: dr. Virgil Popa), Secția Clinică Chirurgie Cardiovasculară, Chirurgie Vasculară și Chirurgie Toracică (șef secție: dr. Erno Jerzicska), Secția Clinică ATI I (șef secție: dr. Carmen Pantiș) și UPU-SMURD (sub coordonarea dr. Hadrian Borcea).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.