Vă puteți imagina cât de greu se poate aborda familia unui pacient în moarte cerebrală, internat în pandemie, acum când nu se poate intra in spital nici măcar o secunda? Este o durere inimaginabilă și totuși dr. Carmen Pantiș a reușit să explice unei familii că poate exista viață după moarte chiar dacă, în alt corp.

În vâltoarea panicii create de Covid 19, gesturile de omenie îi fac pe oameni să se simtă mai aproape ca oricând unii de alţii, încrezători în triumful vieţii. Latura aceasta de umanitate şi empatie îi ajută să continue lupta pentru viaţă.

Gestul plin de altruism al unei familii îndurerate a adus speranţa pentru alţi 5 oameni aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare. La Spitalul Clinci Judeţean de Urgenţă Oradea a avut loc o nouă prelevare de organe şi ţesuturi (cornee) de la o pacientă de 60 de ani, aflată în moarte cerebrală, a cărei familie a ales să dăruiască o şansă la viaţă unor semeni necunoscuţi. Prin efortul echipei spitalului orădean (Dr. Carmen Pantiş, Dr. Patricia Matias, Dr. Silviu Turcus, as. Viviana Hodosan, as. Aurelia Cheregi, as. Nela Bulzan) transformarea suferinţei în speranţă pentru alţi oameni a putut fi dusă mai departe de echipele de prelevare ficat ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Guenadiy Vatachki, Dr. Răzvan Lazea, as. Cezar Ioniţă) şi rinichi de la ICUTR Cluj (Dr. Dan Pop şi Dr. Andrei Tomuta).

„Mulţumim cu respect familiei donatoarei pentru decizia dificilă pe care a avut puterea să o ia, dar care a adus speranţă pentru multe alte familii. Astfel, un alt pacient aflat în stare critică a beneficiat de un transplant de ficat, realizat de echipa chirurgicală condusă de Conf. Dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI, Dr. Alexandru Dincă şi Dr. Andrada Tudor. În acelaşi timp,  o pacientă de 62 de ani, aflată în dializă de un an şi un pacient de 44 ani, în dializă de 7 ani, au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal, realizat de echipa de profesionişti a ICUTR Cluj, sub coordonarea Dr. Florin Elec. Corneea prelevată va reda vederea pentru alţi doi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi.

Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de sensibilă. Sunt oameni cu dăruire care, în aceaste zile atât de dificile, fac un efort deosebit pentru a reda speranţa la viaţă celor a căror unică şansă este transplantul. În semn de respect şi apreciere pentru munca lor, pentru tot personalul medical prins în acest „război” parşiv, vă rugăm să respectaţi măsurile de prevenţie comunicate de autorităţi”, a declarat dr. Carmen Pantiș pentru Crișana.