Ștei. Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță - Modernizare și restructurare
Una dintre cele mai importante unități spitalicești din Bihor este Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei, unde sunt internați peste trei sute de pacienți psihici cu sentințe judecătorești, proveniți din zece județe situate în Nord-Vestul și Centrul țării.
Structura organizatorică a spitalului cuprinde 312 paturi, arondate celor trei secții de psihiatrie pentru pacienții pe articolul 110 Cod Penal (292) și compartimentului psihiatric de internări nevoluntare (20 de paturi).
De altfel, după cum preciza managerul Horia Miara, creșterea capacității spitalului rămâne prioritară, o soluție pentru rezolvarea acestei probleme fiind construirea unei noi clădiri administrative, ceea ce a permis suplimentarea numărului de paturi cu 37, acestea fiind amplasate în spațiile eliberate prin mutarea birourilor: „Suplimentând structura organizatorică cu cele 37 de paturi, am ajuns la o capacitate de 312 paturi, devenind astfel cel mai mare spital de psihiatrie și măsuri de siguranță din țară”.
Cu toate acestea, în condițiile creșterii accentuate a incidenței cazurilor psihice și a numărului de pacienți psihici pe articolul 110, situație similară în toate cele patru spitale de acest tip din țară, numărul de paturi rămâne insuficient. De aceea, împreună cu Comitetul director și Consiliul de administrație ale spitalului, managerul Horia Miara a luat decizia ca, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să majoreze capacitatea spitalului. Prin construirea unui nou ambulatoriu, care va cuprinde toate compartimentele, laboratoarele și cabinetele medicale, vor fi eliberate spațiile necesare suplimentării numărului de saloane.
După cum declara interlocutorul nostru, proiectul a fost acceptat pentru finanțare, valoarea sa fiind de 12 milioane de lei, jumătate din sumă urmând să fie alocată achiziției de echipamente și dotări. În cadrul ambulatoriului va funcționa un laborator modern de radiologie și imagistică medicală prevăzut cu un aparat de radiologie performant și cu un computer tomograf, atât de necesar în specialitatea psihiatrie. Tot aici vor fi amenajate un laborator de analize medicale, un cabinet de stomatologie, precum și cabinete pe specialități conexe psihiatriei – psihologie, medicină internă, neurologie, fiziokinetoterapie. Toate aceste laboratoare și cabinete – sublinia Horia Miara – vor ușura munca personalului medical și va genera economii prin diminuarea cheltuielilor cu transportul pacienților spre spitalele care oferă astfel de servicii.
Horia Miara a menționat și investițiile ce vizează creșterea gradului de securitate al spitalului. Pentru a evita fuga pacienților, spitalul a fost dotat cu un sistem de control acces care permite personalului să intre și să iasă din secții doar pe baza cartelelor proprii, iar gardul împrejmuitor a fost completat cu un sistem de camere video, inclusiv cu infraroșu, precum și cu senzori de mișcare. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate: în ultimul timp, nu a mai fost înregistrată nici o tentativă de părăsire frauduloasă a spitalului.
În aceste condiții, a concluzionat managerul Horia Miara, vizita pentru evaluare în vederea certificării spitalului de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a decurs normal, iar rezultatul este unul previzibil, unitatea medicală urmând să primească documentele doveditoare.
Super!Felicitări!