Aromoterapia este o terapie complementară bazată pe tratarea afecţiunilor cu ajutorul uleiurilor volatile. Acestea mai sunt cunoscute şi ca uleiuri esenţiale, deoarece ele conţin esenţa unei plante. Sînt extrase din rădăcini, seminţe, scoarţă, frunze.
Aceste extracte se evaporă la o anumită temperatură. Pentru a avea efecte terapeutice, uleiurile folosite în aromoterapie trebuie să fie uleiuri naturale şi nu derivaţi sintetici. Cel mai vechi document cunoscut referitor la aromoterapie datează din anul 2700 î.Hr.; este vorba de o carte în chineză, care prezintă peste 356 de plante medicinale şi explică modul în care pot fi folosite acestea în tratarea unor boli. Aproximativ în aceeaşi perioadă, în medicina indiană - Ayurveda, această terapie a ocupat un loc cu totul special, aromele fiind utilizate atât în scopul prevenirii şi tratării unor boli somatice, cât şi pentru armonizarea psihicului şi mentalului. Egiptenii aveau şi ei cunoştinţe în acest domeniu, existând veritabili maeştri ai ştiinţei medicale care, intuind efectele deosebite ale uleiurilor volatile, le-au folosit cu succes în prevenirea maladiilor infecţioase şi în tratamentul afecţiunilor digestive, hormonale şi psihice.
Aromoterapia este o excelentă metodă profilactică în boli contagioase, este economică, poate fi folosită în terapii mai îndelungate fără un efort deosebit, potenţează alte forme de tratament, acţionează ca reechilibrant în plan psihic şi mental, este complexă şi completă în acţiune, nu dă dependenţă. Pentru răceli, folosiţi uleiurile volatile cu arome de lămâie şi brad, pentru meditaţie - arome de tămâie sau trandafiri, pentru dezinfectarea aerului - arome de eucalipt, pentru stimularea somnului şi combaterea insomniei - arome de lavandă. Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai utilizate cu efect calmant. Uleiurile de eucalipt ajută în eliminarea virusurilor. Uleiurile de sâmbure de caisă sunt excelente emoliente, ajutând şi în terapia cazurilor de cancer. În fine, uleiul de cuişoare alungă insectele.