Hepatita continuă să fie în atenţia responsabililor medicali judeţeni, după ce la sfârşitul lunii iulie Direcţia de Sănătate Publică a judeţului a demarat o campanie de prevenire şi conştientizare a populaţiei depre acest flagel.

Specialiştii DSP Bihor atrag din nou atenţia opiniei publice asupra pericolului pe care îl reprezintă asupra sănătăţii contractarea virsului hepatic C. Conform evidenţelor medicale, anul trecut în judeţ, din totalul de 247 cazuri confirmate de hepatite virale, 13 cazuri (5,26%) au fost cauzate de virusul hepatitic tip C. Hepatita virală C este o infecţie generală a organismului, cu afectarea ficatului, determinată de virusul hepatitic tip C. Virusul distruge ţesutul hepatic şi poate determina, în timp, complicaţii grave: suferinţa cronică a ficatului (hepatita cronică) în 80% din cazuri, cancer hepatic, ciroza hepatică. Transmiterea virusului se poate produce prin contact direct cu sângele infectat (instrumentar medical nesterilizat sau incorect sterilizat, inclusiv cel stomatologic; instrumentar nemedical nesterilizat, utilizat în comun: ustensile folosite în manichiură, pedichiură, tatuaje, perforări pentru cercei; transplant de organe, transfuzii de sânge); de la mama infectată la nou născut în timpul naşterii (mai rar); prin contact sexual neprotejat (fără prezervativ). După infectare este posibil ca infecţia să nu se manifeste clinic imediat, prezenţa virusului hepatitei C în organism fiind descoperită cu ocazia efectuării unor analize medicale. Atunci când apar, cele mai frecvente simptome sunt stare generală alterată, oboseală, indispoziţie; sensibilitate sau disconfort la nivelul ficatului; pierderea poftei de mâncare, greţuri, vărsături; dureri musculare şi articulare; creşterea temperaturii corporale; coloraţia galbenă a pielii şi mucoaselor (icter); urină închisă la culoare.

Gurpuri cu risc crescut de a contacta hepatita C sunt medicii, dentiştii şi personalul spitalicesc; copiii născuţi din mamele infectate cu virusul hepatitic C; membrii familiilor persoanelor infectate; persoanele cu parteneri sexuali multipli; persoanele care au beneficiat de transfuzii de sânge sau transplant de organe, persoanele cu hemofilie (peste 60% din cazuri), utilizatori de droguri injectabile. Trebuie reţinut că, în prezent, nu există vaccin împotriva acestui tip de hepatită.