Judeţ de frontieră, aflat mai aproape de Occident decât altele, Bihorul oferă un paradox care nu-i face deloc cinste şi despre care multă lume nu vrea să vorbească: este în vârful unui top al copiilor abandonaţi în spitale de mame. Acestea îşi părăsesc, imediat după naştere, bebeluşii în Maternitate, uneori fără să îi vadă la faţă.

Viaţa fiecăruia dintre noi a avut un anumit traseu pentru că cei care ne-au iubit ne-au îndreptat paşii şi au fost alături de noi atunci când am avut hopuri mai grele de trecut. Ce s-ar fi întâmlat însă cu traseul vieţii noastre dacă, încă din primii ani ai vieţii, am fi fost „uitaţi" într-un colţ de Maternitate, într-un oraş necunoscut? Exact asta se întâmplă cu sute de copii în România, copii care îşi încep drumul prin lume fără vocea şi braţele calde ale mamei. "De la începutul anului şi până acum, avem 12 copii abandonaţi", spune Liliana Moşincat, asistent şef coordonator al Maternităţii Oradea. În tot judeţul, 54 de bebeluşi au fost lăsaţi în spitale de mamele lor. Şi asta nu e tot. "Dacă ne referim în special la abandonul în unităţile spitaliceşti şi facem o medie anuală, avem aproximativ o sută de cazuri de copii abandonaţi în Bihor", spune Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor. Angajaţii Maternităţii spun că unele mame pur şi simplu aleg să fugă din spital imediat după naştere sau spun că nu au condiţii care să le permită să aibă grijă de sufletul abia venit pe lume. Afectivitatea bebeluşilor este, însă, atât de evidentă, încât unele asistente rămân şocate. Este suficient ca micuţii să le audă vocile şi să le simtă braţele în jurul lor pentru ca să le privească ca pe propriile mame. După perioada legală în care copiii pot fi păstraţi în Maternitate, aceştia ajung la Spitalul Municipal, iar de acolo sunt preluaţi de Centrele de Plasament ale DGASPC Bihor.

Locul cinci în România

Cei aproximativ o sută de copii abandonaţi anual în spitalele din Bihor plasează judeţul pe un ruşinos loc 5 la nivel naţional. "Conform statisticilor, Bihorul se situează în primele cinci judeţe din ţară în care abandonul este un fenomen care se perpetuează", spune Liliana Moşincat. Dacă pe 2012 nu există încă o statistică în ceea ce priveşte numărul de copii abandonaţi în spitale, anul trecut, peste 1.400 de copii au fost părăsiţi în Maternităţi sau în alte unităţi medicale, numărul fiind în creştere, comparativ cu anul anterior, când au fost 1.315 de cazuri, conform Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Situaţia este şi mai îngrijorătoare, dacă luăm în considerare statistica la nivel european, unde România este ţara cu cei mai mulţi copii abandonaţi, peste  40.000.