Abrogarea pensiilor speciale şi majorarea alocaţiilor pentru copii - Raport de adoptare
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat ieri două rapoarte prin care se elimnă pensiile speciale, cu excepţia militarilor şi poliţiştilor, precum şi dublarea alocaţiilor pentru copii.
Proiectul liberalilor are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Pensiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor. Dezbaterile au avut loc pentru ambele inițiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât și a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea liberalilor.
Președintele comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților (CD), Adrian Solomon (PSD), a afirmat că „nimeni în Europa, nu este la fel de drastic cum suntem noi".
„Sunt anumite pensii care depășesc o limită a rezonabilului și bunului simț. Nu cred că e normal să ai pensie mai mare decât salariul. La noi depășește nu salariul net, ci salariul brut și aceasta este o aberație. Sunt lucruri care trebuiesc corectate. Sunt oamenii care muncesc aproape 40 de ani și au pensii de 1.000 de lei și alții care muncescă 25 de ani au pensii care nu se justifică sub nicio formă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE.
De asemenea, Comisia pentru muncă a CD a votat, tot ieri, un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani la 300 de lei și la 600 de lei pentru copiii cu handicap. Astfel, deputații au modificat OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Astfel, amendamentul depus (PSD) prevede majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel:
- 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
- 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Acest proiect a fost adoptat de Senat pe 11 martie. Camera Deputaților este forul legislativ decizional în ambele cazuri.
R.C./MF
Comentarii
Nu există nici un comentariu.