Anul trecut, de serviciile oferite în cadrul Adăpostului de noapte, situat în Oradea pe str. J. Gutenberg nr.8, au beneficiat 196 de persoane, serviciul fiind acreditat pentru o capacitate mai mare, astfel, dacă până anul trecut avea o capacitate de 47 de locuri, din anul 2018, capacitatea acestuia a crescut la 71 de locuri.

 

Tot în anul 2018, cu sprijinul Primăriei Oradea, clădirea a fost reabilitată în totalitate şi dotată cu dulapuri metalice pentru beneficiari şi obiecte de mobilier pentru uz intens, antivandalism.

Centrul Comunitar Gutenberg este un serviciu social înfiinţat în noiembrie 2018 cu scopul sprijinirii persoanelor fără adăpost şi adulţilor aflaţi în situaţii de risc social, în vederea reintegrării sociale.

Pe de altă parte, Centrul de Îngrijire de Zi Oradea, serviciu care funcționează în structura Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, a acordat anul trecut servicii unui număr de 50 de copii din familii aflate în situație de risc social, dezorganizate, asistate social, care au beneficiat de serviciile centrului, două mese pe zi, activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere și orientare școlară. Au avut loc 33 de acţiuni cu scop informativ – educativ pentru copiii şi părinţii acestora, acţiuni desfăşurate atât în cadrul Centrului de Îngrijire de Zi Oradea cât şi la sediul instituţiilor partenere sau alte locaţii din comunitate, fiind abordate diferite teme de interes atât pentru părinţi, cât şi pentru copii.

La Centrele sociale cu destinaţie multifuncţională, Dignitas şi Candeo, 50 de persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală, 10 au părăsit centrele, fiind integrate socio-profesional.

DAS Oradea a derulat anul trecut și o serie de programe, printre care amintim: organizarea Zilei Persoanelor Vârstnice, în cadrul căreia s-a pregătit o masă festivă unui număr de 60 de vârstnici. Programul „ACCES-OR”, serviciu gratuit de transport accesibilizat pentru persoanele cu dizabilităţi din municipiul Oradea, a asigurat transportul unui număr de 16 beneficiari. Gala Voluntariatului în domeniul asistenţei sociale, la a VI-a ediţie, a adunat, în 1 martie 2018, 100 de persoane, voluntari în domeniul social, pentru a le recunoaşte contribuţia la creşterea calităţii vieţii orădenilor şi pentru a le evidenţia sprijinul oferit comunităţii din care fac parte.

„Activitatea noastră rămâne aceeaşi, facem lucruri pentru persoanele în nevoie, asistenţa socială se face în linişte, cu bun simţ şi cu sufletul şi aşa cum spunea Ronald Reagan - Cel mai bun program social este acela de a avea un loc de muncă. Vreau să amintesc doar câteva dintre obiectivele majore ale Direcţiei pentru anul 2019, realizarea Diagnozei Sociale a municipiului Oradea, elaborarea Strategiei sociale a municipiului Oradea și nu în ultimul rând, perfecţionarea personalului, numai cu o echipă profesionistă reuşind să dezvoltăm servicii care să vină în sprijinul celor în nevoie, în asistenţă socială nu există să nu se găsească o soluţie pentru fiecare persoană. Suntem aici să ajutăm”, a declarat Arina Moș.

Viceprimarul Florin Birta, prezent la bilanţul instituţiei, a precizat: „Dna director, Arina Moş, spunea că asistenţa socială se face în linişte. Dacă cu restul direcţiilor pe care le coordonez, avem întâlniri frecvente pentru a rezolva diverse probleme, cu DAS Oradea o fac doar când este imperios necesar, ceea ce înseamnă că aici este o echipă profesionistă şi un managment eficient. Doresc să fac doar câteva precizări la expunerea făcută de directorul DAS Oradea, şi anume: dacă observăm că sunt tot mai puţine persoane fără adăpost şi persoane care practică cerşetoria, se datorează, în mare parte, DAS Oradea. De asemenea, mă bucură să văd, că de la an la an, numărul cererilor de înscriere la creşe este în creştere, ceea ce înseamnă că părinţii au încredere în serviciile acordate aici, şi vreau să precizez că vom construi noi creşe sau le vom extinde pe cele existente, pentru a putea acoperi cererea şi vom deschide un Centru de Zi pentru Copii, în zona Gutenberg”.