În ultima zi a lunii octombrie, pe platoul dintre Sanctuarul „Adormirea Maicii Domnului” și Centrul Rezidențial Casa Frențiu, a avut loc evenimentul anual „Un Milion de Stele”, ediția 2019, având genericul „Alături de copiii nevoiași”.

 

Organizată la Oradea de către Asociațiile Caritas Eparhial Oradea și Caritas Catolica Oradea, acțiunea a reunit zeci de participanți, tineri și vârstnici deopotrivă, care au aprins lumânările solidarității pentru a oferi un semn vizibil de conștientizare a situației celor marginalizați. Debutul serii a fost marcat de discursurile invitaților, pr. Varga Sándor și Preasfințitul episcop Virgil Bercea, urmat de un moment muzical susținut de tânăra Anastasia Pál.

„Am adus cu mine un cuvânt al Papei Francisc: „Nu stabilim noi cine este aproapele, dar nevoiașii știu cine le este aproape”. Cumva aceste lumânări ne invocă acel gând de a ne apropia unul față de celălalt, oamenii iubesc lumina, tânjesc după lumină și se apropie de lumină. Din păcate, lumea digitalizată nu ne învață să fim aproape unii de ceilalți, să simțim apropierea unul de altul, dar tot ceea ce facem pentru nevoiași, tot ceea ce facem pentru cei care suferă, să o facem cu gândul că suntem aproape unii de alții. Vă doresc ca, în aceste clipe, să ne simțim aproape unul față de celălalt, în sensul adevărat al cuvântului”, a spus preotul Varga Sándor.

La rândul său, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a afirmat următoarele: „Ne-am adunat aici, pentru a susține o idee sfântă, aceea de a fi aproape celui care este mai sărac decât mine. Ne-am adunat, în această seară, pentru a înțelege că, dincolo de caritatea umană pe care o putem face noi, este caritatea divină, caritate care se exprimă mai ales prin iubire. Reușim, cu adevărat, să dăm un dram de iubire în jurul nostru? Înseamnă că reușim să transmitem speranța. Caritas-urile care lucrează aici, în Oradea, acest lucru doresc să-l facă: să transmită un pic de speranță, prin iubire, celor care sunt fără speranță, adeseori. Bunul Dumnezeu să ne ajute pe fiecare dintre noi să rămânem aproape de cei care sunt mai săraci decât noi și din punct de vedere material și din punct de vedere spiritual. Să-i înțelegem pe cei de lângă noi, iar Maica Sfântă să ne ocrotească mereu, pentru ca aceste Caritas-uri care lucrează în Oradea să poată să-și facă datoria pe deplin”.

În încheiere, corul „Enjoy Music”, al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, au surprins publicul cu un flash mob desfășurat pe scările bisericii, în cadrul căruia au cântat și interpretat coregrafic câteva piese îndrăgite, în aplauzele audienței. Momentul a fost condus de Ovidiu Lazăr, Alexandru Cristea și pr. Paul Popa.

Participanții au primit ceai și gustări din partea organizatorilor, precum și pliante informative cu activitățile și serviciile sociale ale celor două asociații.

„Cea mai mare misiune a noastră este de a duce lumină acolo unde este întuneric. Dar cine ar vrea să coboare în întuneric? Nimeni sau prea puțini. Pentru că întunericul înspăimântă, te tulbură, îți provoacă o frică teribilă. Ignoranța este iluzia celor care cred că anumite lucruri nu există doar pentru că ei nu le văd. Misiunea noastră este să facem tocmai acest lucru: să intrăm cu lumina lui Dumnezeu, a conștiinței, a cunoașterii, cu încredere și cu puterea Tatălui pentru a duce lumina și eliberarea infernului inimii. Noi suntem fiii luminii, noi suntem fiii lui Dumnezeu. Vă mulțumesc că ați venit să aprindeți o lumină și să fiți lumina celor din jurul vostru!”, a fost mesajul transmis de către preotul Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial.

„Un milion de stele” este o iniţiativă Caritas, ce se desfăşoară, în prezent, în mai multe ţări europene (Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia și România), având ca scop încurajarea cetățenilor de a se implica în crearea unei schimbări reale prin voluntariat, prin participarea la colecte și prin accesarea de servicii oferite de structurile de economie socială.