Băiţa - Centrul pentru Persoane Vârstnice - Doi ani de la inaugurare
Asociaţia de Asistenţă Socială "Episcop Nicolae Popovici", înfiinţată în anul 2006, a încheiat, un an mai târziu, un parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor pentru realizarea unui proiect de reabilitare a clădirilor Parohiale în care funcţionează în prezent Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Băiţa. DGASPC a asigurat dotarea cu paturi, noptiere, veselă completă la bucătărie, lenjerie de pat, televizoare, maşini de spălat şi uscat şi alte electrocasnice. Lucrările au evoluat conform graficului, iar la 23 aprilie 2010 a avut loc inaugurarea oficială.
Servicii de calitate pentru 40 de persoane
Centrul dispune de 40 de locuri de cazare, toate ocupate, aici asigurându-se servicii de cazare şi masă, îngrijire personală, recuperare şi readaptare, activităţi de ergoterapie, petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică. "Dorim să îmbunătăţim calitatea vieţii bătrânilor singuri sau fără locuinţă, ca să nu se simtă marginalizaţi. De asemenea, în aceşti doi ani de când activăm, întregul personal şi-a canalizat atenţia ca locatarii să-şi trăiască frumos bătrâneţea şi să se simtă respectaţi", ne-a declarat directorul centrului, Nicolae Bura, preşedinte al Asociaţiei "Episcop Nicolae Popovici". Aici îşi desfăşoară activitatea 20 de angajaţi, remarcându-se colaborarea deosebită cu patru medici de specialitate - dr. Margareta Popa, cardiolog, dr. Ioana Ţigan, medic de familie, dr. Mera Batiz Mercedes Etelca, psihiatru, dr. Petru Dărău, neurolog. La împlinirea celor doi ani de activitate la sediul centrului din Băiţa a avut loc o adunare generală la care au participat membrii fondatori - preotul Nicoale Bura, preşedinte, Ovidiu Avram, vicepreşedinte, Rozica Aron, secretar, prof. ing. Voicu Burta, prof. ec. Ioan Mateiaş, Florin Aron, Mihai Micle, membri, precum şi o delegaţie de la Căminul de bătrâni Okany, judeţul Bekes-Csaba, din Ungaria. Delegaţia din ţara vecină a participat la această şedinţă, deoarece între cele două instituţii au existat, în ultima perioadă, mai multe schimburi de experienţă. Căminul de bătrâni din ţara vecină funcţionează doar pe timp de zi, partenerii maghiari dorind să acumuleze din experienţa gazdelor lor pe timpul celor trei zile, cât a durat acest schimb de experienţă. Între cele două părţi s-au pus bazele unui parteneriat care se doreşte a fi finalizat printr-un proiect transfrontalier, în cel mai scurt timp cu putinţă. Membrii fondatori au luat la cunoştinţă, şi au fost de acord, ca pe lângă mica gospodărie proprie să se realizeze o minifermă de porci, vaci şi un cal pentru lucru, în vederea realizării de produse ecologice, dar şi mai rentabile din punct de vedere financiar. De asemenea, se mai doreşte finalizarea cât mai curând a dotării cu încă 20 de paturi, deoarece în ultima perioadă numărul solicitărilor s-a înmulţit.
Înfrăţire între Nucet şi Okany
Prezent la această întâlnire, ing. Costel Nelu Sârghie, primarul oraşului Nucet, a fost încântat de rezultatele obţinute la centrul din Băiţa, dar şi de colaborarea cu partenerii maghiari. "Pe lângă această colaborare dintre cele două părţi, care sper să aibă finalitate într-un proiect cât mai repede cu putinţă, doresc ca cele două oraşe să fie înfrăţite. De altfel, la 30 ianuarie a.c., împreună cu partea maghiară, am depus la Budapesta documentaţia unui proiect, cu finanţare europeană, în care lider de proiect va fi oraşul Nucet. Prin derularea acestui proiect se urmăreşte realizarea unei piste de biciclete în satul de vacanţă Vârtop în lungime de aproximativ de 5 kilometri, precum şi amenajarea unei parcări", a afirmat Costel Nelu Sârghie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.