Campanie de prevenire a furturilor din locuinţe - „Păstraţi surprizele doar pentru vacanţă!”
Poliţiştii şi jandarmii s-au întâlnit cu orădenii, la o cafea, în cadrul unei acţiuni preventive menită să prevină furtul din locuinţe. De asemenea, a fost prezentată o expoziție de fotografii reprezentând scene reale, rezultate în urma infracțiunilor de furt din locuință, pentru ca cetățenii să conștientizeze că bunurile de valoare trebuie păstrate în condiții de siguranță.
Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL au desfășurat miercuri o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor. Campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propun să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe. Astfel, prin activitățile din această zi, la nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine. Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihorene, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor au acționat miercuri, în cadrul acestei campanii preventive.
Astfel, polițiștii de prevenire și jandarmii bihoreni au interacționat cu cetățenii pe tema prevenirii furturilor din locuință, într-un cadru non-formal, discuțiile fiind purtate la o cafea sau o înghetață, pe terasa unui restaurant din Oradea, creându-se astfel o punte de comunicare directă între polițiști și membrii comunității. Cetățenii au manifestat un interes deosebit față de sfaturile oferite de polițiști, au pus întrebări și au primit răspunsuri cu privire la modul de a preveni victimizarea. Polițiștii bihoreni le-au prezentat celor prezenți cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin diverse pretexte invocate, vânzarea de produse, diverse reparații, totul pentru a pătrunde în locuință.
Polițiștii le-au explicat modul concret de utilizare a interfonului și elementele de siguranță pe care trebuie să le prezinte locuința pentru a fi sigură în fața hoților. În interacțiunea cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni le-au oferit acestora spre completare un chestionar de evaluare a siguranței casei, după parcurgerea căruia, aceștia au putut afla detalii utile legate de măsurile luate pentru protecția locuinței, de atitudinea preventivă adoptată și recomandări pentru a spori nivelul de siguranță al locuinței. Totodată, pe platoul din fața Centrului Comercial Crișul Shopping City din municipiul Oradea, polițiștii bihoreni au organizat o expoziție de fotografii reprezentând scene reale, rezultate în urma infracțiunilor de furt din locuință, pentru ca cetățenii să conștientizeze că bunurile de valoare trebuie păstrate în condiții de siguranță. De asemenea, în aceeași locație, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de reprezentanții Asociației Române pentru Tehnică de Securitate au realizat o miniexpoziție cu cele mai uzuale sisteme de securitate folosite pentru protecția locuinței și au purtat discuții cu cetățenii cu privire la cele mai frecvente moduri de operare utilizate de hoți, precum și despre principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.