Printr-o serie de acțiuni umanitare, derulate în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, Asociația Caritas Catolica a oferit ajutor pentru sute de oameni vulnerabili, afectați de temperaturile scăzute. Pentru asigurarea fondurilor necesare s-au strâns fonduri inclusiv printr-un concurs virtual de ciclism.

 

Masă caldă pentru nevoiași

Independent de acest proiect, cantina socială Caritas oferă zilnic o masă caldă pentru 70 de nevoiași.

„Oferim acest serviciu de peste 20 de ani. Dar în perioada de iarnă, ne străduim să identificăm și să ajutăm cât mai mulți beneficiari prin acțiuni stradale, aceasta fiind cea mai grea perioadă a anului pentru categoriile vulnerabile. În unele situații aportul caloric adecvat poate însemna chiar diferența între viață și moarte. Iar în acest an, greutățile specifice perioadei au fost multiplicate și de efectele economico-sociale ale pandemiei. Din această cauză, am primit mult mai multe solicitări pentru ajutor din partea populației, de aceea am și conceput acest proiect specific, pentru a oferi un ajutor de urgență pentru lunile de iarnă”, anunță Szombati-Gille Tamás, responsabil comunicări - Caritas Catolica.

Potrivit acestuia, proiectul a fost constituit din trei părți, și anume distribuiri stradale de masă caldă, în fiecare vineri, în centrul orașului, pe tot parcursul iernii. De fiecare dată, au fost distribuite 100 de porții de mâncare gătită, cu aport caloric ridicat. De asemenea, se oferă în cadrul proiectului 150 de pachete de alimente neperisabile unor familii nevoiașe sau persoane vârstnice care nu au aparținători.

Reprezentanții Caritas s-au gândit și la celălalt factor extrem de important în crearea condițiilor minime pentru supraviețuirea grupurilor vulnerabile în perioada rece, și anume asigurarea unor materiale pentru foc. Așadar, în a treia parte a proiectului, asociația a oferit brichete din rumeguș presat pentru 100 de persoane.

„Fiecare gospodărie a primit 130 de kg de brichete. Nu este o cantitate însemnată, dar este de ajuns ca fiecare gospodărie să fie încălzită aproximativ două săptămâni sau, dacă se folosesc combinat cu lemne sau cărbuni, ajung pe o perioadă și mai lungă. Acest aspect este foarte important, deoarece am primit numeroase solicitări din partea unor familii cu posibilități materiale reduse, cărora li se terminaseră puținele rezerve de lemne pe care au avut posibilitatea să și le procure”, a mai Szombati-Gille Tamás.

 

Fonduri din Olanda

Baza financiară a proiectului a fost asigurată de către vechiul partener al Caritasului, fundația Stichting Oost-Europa Boskoop, care i-a ajutat în parteneriat cu un grup local de tineri protestanți. Majoritatea fondurilor au fost strânse de către acest grup de tineret, numit Samen in de Naam van God (Împreună, în numele Domnului), care a organizat o serie de acțiuni de tip fundraising. Cu acest prilej, au vândut mâncare și dulciuri în școli, iar cinci membri ai grupului au participat la un concurs de ciclism virtual, parcurgând pe biciclete de cameră varianta virtuală a traseului faimos Alp D Huez. „Pentru fiecare kilometru de traseu parcurs, sponsori privați și companii au acordat donații. În acest fel, s-au strâns fondurile necesare pentru proiectul de ajutor de urgență pentru iarnă”, mai transmite reprezentantul Asociației Caritas.

 

Ajutor de urgență

Deși fiecare poveste de viață este unică, acestea ajung în cele de urmă la un numitor comun și trist: lipsa posibilităților financiare.

„Obiectivul acestui program a fost să oferim un ajutor de urgență. Concret, prin acest proiect, nu am adus schimbări pe termen lung în viața beneficiarilor, ci am țintit să micșorăm disconfortul grupurilor vulnerabile cauzate de temperaturile scăzute și de greutățile financiare. Ne-am întâlnit cu familii monoparentale, în care s-au creat deficiențe bugetare în urma implementării învățământului on-line. Ne-am întâlnit cu bătrâni singuratici, care, din pensia lor foarte mică, au reușit să cumpere ceva lemne de foc, dar acestea nu au fost suficiente până la sfârșitul iernii, așa că donația din partea Caritasului a venit ca o salvare. Chiar dacă nu am reușit să le îmbunătățim viața pe termen lung, prin acțiunea noastră, putem spune că i-am ajutat să treacă peste această perioadă grea și, măcar în clipa de față, sunt în siguranță”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Asociației Caritas.

Acesta a subliniat că, pentru asigurarea meselor calde pentru săraci, Caritas Catolica se află permanent în căutare de sponsori.

„Chiar dacă nu ne pot oferi sprijin bănesc, acceptăm cu recunoștință orice donație în natură (legume, fructe, produse agricole, alimente – chiar și materiale de igienă corporală) sau orice fel de ajutor. Persoanele interesate ne pot contacta prin pagina de web caritascatolica-oradea.ro sau pe facebook, accesând pagina Caritas Catolica Oradea, dar și personal, la cantina socială de pe str. Spartacus nr. 31/A”, a conchis Szombati-Gille Tamás.