La 1 septembrie a.c., Ministerul Educației și Cercetării Științifice trimitea inspectoratelor școlare județene o adresă prin care le solicita să transmită "situația privind capacitățile unităților de învățământ care ar putea fi folosite pentru asigurarea funcțiilor de sprijin în situații de urgență, necesare protecției emigranților, în eventualitatea unui aflux masiv, după cum urmează: asigurarea cazării/adăpostirii; asigurarea apei și hranei; asigurarea asistenței medicale; asigurarea asistenței sociale, psihologice și religioase; asigurarea comunicării/legăturii cu misiunile diplomatice."

În adresa MECS nr. 569/01.09.2015 se mai preciza că "elementele transmise de dumneavoastră vor face obiectul unei analize pentru identificarea soluțiilor privind gruparea și cazarea imigranților, inclusiv constituirea de tabere." Adresa menționată a fost transmisă școlilor din județul Bihor la 2 septembrie, solicitându-se un răspuns în aceeași zi. Dintre conducerile școlilor beiușene, cea de la Liceul Vocațional Pedagogic "Nicolae Bolcaș" a oferit cele mai multe detalii despre presupusele capacități de cazare și masă, motiv pentru care școala menționată a fost trecută pe lista centrelor pentru refugiați. Prin adresa nr. 4447 datată eronat "02 august 2015", prof. Sorin Cuc, directorul liceului pedagogic beiușean, declara că școala dispune de: "cazare pentru 20 de adulți și 90 de copii prin internatul școlar și Grădinița cu program prelungit, asigurarea mesei pentru 110 persoane prin cantina unității, asigurarea asistenței medicale primare prin cabinetul medical școlar." În plus, deși, probabil, majoritatea refugiaților sunt musulmani, directorul Liceului "Nicolae Bolcaș" le-ar pune acestora la dispoziție și un profesor de religie - desigur, absolvent al unei facultăți teologice creștine, pentru asistență religioasă. Cu o asemenea ofertă era greu ca Liceul "Nicolae Bolcaș" din Beiuș să rateze un loc pe lista potențialelor centre de primire a refugiaților. Când lista a fost dată publicității, binșenii și-au exprimat părerile asupra unei eventuale cazări a refugiaților în orașul lor, iar acestea sunt împărțite.

Deoarece numeroși elevi de la liceul pedagogic, precum și părinții acestora sunt îngrijorați în privința sosirii refugiaților, Primăria și Consiliul local ale municipiului Beiuș au acționat ferm în vederea eliminării acestei posibilități. Consiliul local s-a întrunit vineri, 11 septembrie, și a decis că școlile beiușene nu pot adăposti refugiaţi, pentru că nu există spaţiile necesare acestui tip de activitate. Mai mult, unitățile de învățământ sunt în subordinea autorităților locale, nu a consiliilor de administrație din școli, deci adresele emise de conducerile instituțiilor școlare nu au valabilitate.

Primarul Adrian Domocoș a subliniat în fața consilierilor că președintele Comitetului local pentru situații de urgență este primarul, iar vicepreședinte este viceprimarul. În aceste condiții, spunea edilul, este regretabil că adresa trimisă de conducerea liceului pedagogic nu a fost elaborată cu consultarea administrației locale, proprietara spațiilor în care funcționează liceul pedagogic.

Ca membru în Consiliul de Administrație al Liceului "Nicolae Bolcaș", consilierul municipal Nicolae Fofiu a declarat că despre întocmirea respectivei adrese nu s-a discutat nici în organismul de conducere amintit, vorbitorul arătând că răspunsul dat de conducerea școlii la adresa trimisă de ISJ Bihor este unul greșit, dacă se ține cont de faptul că spațiile de cazare și masă raportate ca disponibile vor fi ocupate de elevi și preșcolari odată cu începerea noului an școlar. O eventuală soluție este, în opinia primarului Adrian Domocoș, alocarea de spații la unitatea militară. În aceste condiții, votul Consiliului local al municipiului Beiuș a fost unanim: orașul nu dispune de capacități de cazare și masă pentru refugiați. Într-un interviu acordat după terminarea ședinței Consiliului local, Adrian Domocoș ne-a oferit și alte detalii despre situația creată, precizând că Primăria municipiului Beiuș nu a fost consultată în acest caz, dar că, după ce a auzit despre acesta, a avut discuţii cu directorul Liceului "Nicolae Bolcaș", cu inspectorul școlar general și cu subprefectul judeţului Bihor, pentru a comunica faptul că răspunsul dat de conducerea liceului pedagogic la adresa ministerului nu poate fi pus în practică, deoarece locurile declarate disponibile nu sunt, de fapt, libere, ele adăpostind grupele de grădiniţă cu program prelungit. Aceste spaţii ar fi libere numai în cazul suspendării activităţii școlii menţionate. Prin urmare, Primăria municipiului Beiuș a trimis o adresă către Prefectura Judeţului Bihor prin care solicită scoaterea Liceului "Nicolae Bolcaș" de pe lista centrelor de primire a refugiaţilor.