Sala de sport a Liceului Tehnologic „Traian Vuia” Oradea a găzduit ieri, 24 aprilie, Competiția Regională de Fotbal Special Olympics, abilităţi individuale, din cadrul proiectului „Câștigă-ți un prieten special 2024”, competiție menită să unească și să întărească relațiile între copiii cu nevoi speciale.

 

Proiectul educativ, implementat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, în parteneriat cu Fundația Special Olympics România, are ca scop dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la Competiţiile Sportive Regionale Special Olympics și se adresează copiilor şi tinerilor cu dizabilități intelectuale şi fizice, elevi ai unor şcoli speciale, elevi integraţi sau tineri care frecventează diferite centre de zi, provenind atât din familii, cât şi din centre de plasament/plasament familial, cu vârste cuprinse între 8 și 21 ani. Astfel, la această competiție s-au înscris 120 de copii, din cele 20 de delegaţii făcând parte câte 4-6 copii/tineri cu CES și 2-4 profesori antrenori/coordonatori din 6 județe: Bihor, Arad, Bistrița, Sălaj, Mureș și Hunedoara. Echipele prezente la concursul de ieri au provenit de la CSEI Nr. 1 Oradea, CSEI „Orizont” Oradea, CSEI „Cristal” Oradea, CSEI „Bonitas” Oradea, CSEI Nr. 1 Popești, Liceul Tehnologic Special nr.1 Oradea, Asociația SKAI, Asociația CES Oradea, Asociația Down Oradea, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, Școala Gimnazială Nr. 1 Sântandrei, Școala Gimnazială „Aurel Pop” Oșorhei, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, CSEI „Lacrima” Bistrița, CSEI „Speranța” Zalău, CSEI Șimleu, CSEI „Rudolf Steiner” Hunedoara, Liceul Special „Sf. Maria” Arad, CSEI Arad, CSEI Târgu Mureș. Partenerii CSEI nr. 1 Oradea în realizarea acestui proiect au fost Inspectoratul Școlar Județean Bihor – supervizarea și monitorizarea competițiilor, Fundaţia Special Olympics România – care oferă cadrul de organizare a competițiilor sub egida Special Olympics, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea – care a pus la dispoziție Sala de sport pentru organizarea evenimentului, DJTS Oradea  – care asigură supervizarea evenimentelor, Universitatea din Oradea; Facultatea de Geografie, Turism şi Sport; Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie – implicată prin intermediul studenților voluntari în organizarea și arbitrajul evenimentului, Asociaţia CES - Colaborăm Educăm Sprijinim, Asociația SKAI și Asociația Down – care oferă sprijin logistic și financiar evenimentelor an de an, precum și școli speciale din celelalte 5 județe participante.

Ziua a început cu defilarea delegațiilor, jurământul Special Olympics și Dansul majoretelor. După încălzirea în pași de dans și desfășurarea probelor sportive: dribling, alergare și șut, festivitatea de premiere a fost precedată de un moment artistic cu iz de primăvară.

Conform devizei Special Olympics, toți participanții sunt câștigători, prin urmare, chiar dacă premiile au fost limitate, toți copiii și tinerii au urcat pe podium, fiind recompensați cu diplome, medalii și mici surprize dulci, cu sprijinul unor oameni de bine și al unor sponsori generoși. Prin eforturile depuse an de an de echipa de proiect, coordonată de dl prof. kinetoterapeut Adrian Omuț și d-na director, prof. psihopedagog Teodora Pantazi, competiția de fotbal adună de fiecare dată tot mai mulți participanți din școli speciale, școli integratoare și organizații destinate persoanelor cu dizabilități din țară.

Atmosfera de sărbătoare creată la Oradea, buna dispoziție, bucuria copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale participanți, legăturile de colaborare dezvoltate de cadrele didactice și antrenorii care pregătesc acești elevi se constituie în motivația de a continua și crește an de an aceste competiții.