Delegaţie a oraşului Lyon la Tinca - Francezii iau pulsul comunităţii de romi
Comuna Tinca este timp de două zile, respectiv în 19 şi 20 septembrie a.c., gazdă a delegaţiei oraşului Lyon din Franţa, cu care a realizat un parteneriat în urmă cu doi ani.
Ieri, în sala de festivităţi a Primăriei din Tinca, delegaţia franceză a fost întâmpinată de edilii locali, în frunte cu primarul, ing. Teodor Coste. Translator între cele două părţi a fost prof. Carmen Monica Anton, director al Liceului Teoretic din localitate, care a făcut faţă cu brio dialogului dintre membrii celor două comunităţi. În cuvântul său, primarul Teodor Coste a salutat prezenţa delegaţiei franceze, urându-i succes în activităţile ce urmează să le întreprindă la Tinca. S-a referit apoi la condiţiile de viaţă ale romilor, faptul că mulţi şi-au părăsit familiile, practicând cerşetoria în oraşul Lyon, dar şi necesitatea creării la Tinca a unor locuri de muncă pentru romi, cum ar fi culesul plantelor medicinale, a fructelor de pădure, confecţionarea de coşuri de nuiele şi altele. Edilul-şef a punctat apoi hărnicia şi realizările tincanilor, faptul că aşezarea este un mic orăşel, alături de atracţiile turistice: băile cu apă minerală, frumuseţea pădurilor şi a Crişului Negru. În cei doi ani de parteneriat între primăriile din Tinca şi Lyon, au avut loc realizări remarcabile pentru etnia romă de pe Crişul Negru, cum ar fi: introducerea reţelei de apă în comunitate, construcţia unui drum de acces, precum şi unele realizări cultural-religioase. La rândul său, Gheorghe Fechete, pastor baptist şi consilier al romilor, a scos în evidenţă buna colaborare cu oaspeţii francezi, dar şi cu primăria din localitate. Delegaţia franceză prezentă pe plaiurile bihorene este formată din: Hubert Julien-Laferriere, vice-preşedinte Grand Lyon, care se ocupă de cooperarea cu Tinca, Olivier Brachet, vicepreşedinte care se ocupă de locuinţe, Julien Roland, director departament relaţii internaţionale, Suzane Page, relaţii internaţionale la Primăria Lyon, Julie Gaude, ataşată de presă din Grand Lyon, reprezentanţii asociaţiilor din Lyon care îi ajută pe romi, dar şi Marco Tomaz, Simon Virlogeux şi Thomas Ott. La Tinca au fost prezenţi şi membri ai Fundaţiei Ruhama, care au prezentat unele realizări făcute pentru membrii etniei în localităţile Avram Iancu şi Telechiu. La orele amiezii, oaspeţii din Lyon, însoţiţi de reprezentanţii Primăriei: jurist Iova Lazăr, economist Adriana Ciotea, reprezentanţii Postului de Poliţie: Popa Viorel şi Ioan Ionele, precum şi alte persoane din conducerea comunei, au vizitat comunitatea romilor din Tinca. În după-amiaza primei zile, membrii delegaţiei oaspete, alături de edilul-şef al comunei şi de Cristian Bitea, subprefectul judeţului Bihor, s-au deplasat la Telechiu pentru vizitarea centrului multi-funcţional Ruhama. Pentru ziua de astăzi, la Tinca, este anunţată prezenţa ambasadorului Franţei în România.
Fundatia Ruhama sa faca bine sa achite salariile restante pe 4 luni ale fostilor angajati si dupa aceea sa se laude cu activitatile sale minunate.
Ceea ce nu-i o idee rea... Succes!