SMURD Bihor împlineşte, în aceste zile, două decenii de activitate, prilej cu care se va organiza o serie de manifestări atât dedicate personalului, cât şi pentru a-i apropia pe bihoreni de salvatorii de vieţi omeneşti.

Seria evenimentelor dedicate celor 20 de ani de funcţionare SMURD Bihor debutează azi, de la ora 10.00, în parcarea Lotus Center. Aici se vor desfăşura mai multe activităţi, în special dedicate tinerilor. Se va organiza un concurs de desene pe asfalt pentru elevii claselor I - IV, iar apoi va avea loc vernisajul expoziției de desene realizate de elevii claselor V - VIII. Unul dintre ineditele activităţi vizează crearea de către trei echipe, cu câte trei tineri de la Liceul de Arte Oradea, a unui tablou interactiv, cu tema "Salvatorii de lângă noi". Fiecare echipă va avea la dispoziţie 20 de minute să transpună pe aceeaşi pânză propria viziune despre ce înseamnă această muncă de salvare de oameni. Mâine, 6 octombrie, de la ora 10.00, se va desfăşura crosul "SMURD running day", cu plecare din Piața Unirii pe traseul: Piața Unirii - Podul Primăriei - strada Emilian Mircea Chitul - strada Sfântul Apostol Andrei - Podul Decebal - aleea de pe malul drept Crișul Repede - Podul Sovata şi retur, strada Splaiul Crișanei - Podul Decebal - Strada Principatelor Unite - Pod Centrul de Calcul - strada Emilian Mircea Chitul - Piața Unirii. Lungimea totală a traseului este de 5 km. Participanții vor concura în cadrul a două categorii: femei și bărbați, fără limită de vârstă. Decernarea premiilor, care vor fi consistente, va avea loc la ora 11.30. La acest cros vor participa şi membrii SMURD. Luni, 7 octombrie, ora 12.00, trei echipe SMURD se vor întâlni cu elevii de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", Liceul de Arte Oradea și Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller" Oradea pentru iniţierea în acordarea de prim ajutor. "Interesul pentru aceste cursuri este foarte mare, motiv pentru care, din 15 octombrie, am extins cursurile la alte 7-8 licee din Oradea", a precizat Hadrian Borcea, medic şef UPU SMURD Bihor. Acesta a mai precizat că, în perioada 9 - 13 octombrie, la Hotelul Internaţional din Băile Felix, va avea loc Conferința Națională de Medicină de Urgență și Salvări în Situații Speciale „Search and rescue 2013", care a ajuns la a V-a ediție. Peste 800 de persoane, din ţară şi străinătate, şi-au anunţat deja participarea, printre care şi dr. Raed Arafat. „În premieră, la acest congres vom avea o prezentare a unui sistem de realitate virtuală cu imersie", a precizat Hadrian Borcea. De asemenea, va fi reconstituită replica de acum 20 de ani a Camerei de Urgenţă de la Spitalul Judeţean Oradea, cu vechile aparaturi care datează din anii 60. Pe 12 octombrie, ziua SMURD Bihor, de la ora 15.00, tot la Hotelul Internaţional din Felix, va avea loc ora bilanţului.

Cum a fost prima intervenţie

Din echipa iniţială mai fac parte trei medici şi doi asistenţi. Unul dintre ei, Constantin Prişcă, ne-a povestit prima intervenţie a echipei SMURD, care s-a realizat pe 12 octombrie, în jurul orei 13.00, în zona fostului Cimitir Olosig. "Un apel direcţionat de Ambulanţă ne-a informat, în jurul orei 13.00, că a avut loc un accident de tramvai soldat cu amputaţia membrului inferior al unei femei. Era şi doctorul Arafat în spatele nostru, cu ambulanţa lui din Târgu Mureş. Când am ajuns la locul accidentului, la intersecţia străzilor Coposu cu Olimpiadei, lângă fostul cimitir Olosig, ne-a îndrumat intervenţia", a precizat Constantin Prişcă. Hadrian Borcea i-a amintit şi pe acei eroi care nu mai sunt printre noi: dr. Monica Cardoş a murit în primul accident de elicopter al SMURD, dr. Meda Gui a decedat în timpul serviciului, iar alţi doi doctori, Cornel Gociu şi Gheorghe Voicu, au încetat din viaţă ca urmare a unor boli profesionale. Întrebat cum vede evoluţia SMURD Bihor în cele două decenii de activitate privind în urmă, Hadrian Borcea a punctat lipsa sprijinului autorităţilor statului. "Locul SMURD a fost la început bine definit, dar proiectul a fost şovăielnic aplicat de către autorităţile locale şi naţionale. E ca un carusel care ne ridică şi ne coboară, deşi noi am avut o constantă pregătire", a mai adăugat Borcea.