Şi în acest an Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, prin Serviciul Prevenirea Marginalizării Sociale, a marcat Ziua Persoanelor fără Adăpost, vineri, la sediul Adăpostului de Noapte din str. Gutenberg nr. 8.

Profitând de vremea frumoasă, angajaţii DAS Oradea, împreună cu directorul executiv, Arina Moș, au pregătit beneficiarilor Adăpostului grătare, prăjituri şi răcoritoare, petrecând  împreună câteva ore.

Unii dintre participanţi au povestit cum au ajuns la Adăpostul de Noapte, amintindu-şi că acum mai mulţi ani au fost luaţi de pe străzi, unde se adăposteau prin canale, în parcuri sau trăiau sub cerul liber. Viaţa lor a fost schimbată în bine pentru că au un acoperiș deasupra capului, pentru că aparțin unui grup și pentru că nu se simt ai nimănui, după cum aceștia declară. Administraţia publică locală sprijină această categorie vulnerabilă prin asigurarea dreptului la asistenţă şi protecţie socială, protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia şi demnitatea personală.

Adăpostul de Noapte, cu o capacitate de 71 de locuri, vine în sprijinul persoanelor lipsite temporar de adăpost atât prin asigurarea hranei şi a unui acoperiş deasupra capului, cât şi prin servicii de dezvoltare şi consiliere în vederea integrării pe piaţa muncii.

Acum, la începutul sezonului rece, DASO roagă orădenii să anunţe la numărul de telefon al Dispeceratului Poliţiei Locale: 0259-969 sau la numărul de telefon non-stop 0359/466.666 al Adăpostului de Noapte despre zonele în care se adăpostesc persoane expuse temperaturilor scăzute. Cei care ajung aici beneficiază de cazare în cele două corpuri de clădire și cele cinci containere din incinta adăpostului, dotate cu dușuri şi grupuri sanitare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, îmbrăcăminte curată şi, nu în ultimul rând, sprijin pentru depăşirea acestei perioade dificile din viaţa lor.

Peste zi, în Centrul Comunitar Gutenberg, situat la aceeaşi adresă, respectiv J. Gutenberg nr.8, în cadrul unui protocol de colaborare cu Asociaţia Smiles, oamenii străzii beneficiază de o serie de activităţi de socializare: sărbătorirea zilelor de naştere, vizionarea de filme şi documentare, alese în funcţie de aria lor de interes şi consiliere psihologică, suport în găsirea unui loc de muncă, sprijin pentru obţinerea actelor de identitate şi stare civilă.