Guvernul a alocat suma de 115 milioane de lei pentru ajutorarea vârstnicilor - Două programe de interes naţional
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de Hotărâre care prevede finanțarea a două programe de interes național (PIN) destinate persoanelor vârstnice, bugetul total alocat fiind de aproape 115.000.000 lei.
Proiectele, denumite „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice” și „Sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din unele unitățile administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială” vor fi implementate în perioada 2018 – 2020, iar bugetul total alocat este de aproape 115.000.000 lei, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS).
„Primul program de interes național vizează creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice dependente singure ori a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea, prin menţinerea autonomiei acestora pe o perioadă cât mai lungă, prevenirea agravării situaţiei de dependenţă și a instituţionalizării. În cadrul acestui PIN se vor asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice dependente și vor fi înființate noi unități de îngrijire la domiciliu”, precizează MMJS.
Potrivit sursei citate, prin cel de-al doilea PIN, „Sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din unele unitățile administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială”, autoritățile administrației publice locale vor fi ajutate să-și îndeplinească atribuțiile privind organizarea, administrarea şi acordarea serviciilor sociale.
„Serviciile publice de asistență socială din 1.000 de comune vor fi sprijinite să obțină certificatul de acreditare prin angajarea/contractarea, în fiecare dintre acestea, a unui asistent social, iar salariile asistenților sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni. În acest fel, cel puțin 300.000 de persoane aflate în dificultate din comunitățile în care se înființează SPAS vor beneficia de serviciile de asistență socială, de realizarea evaluării inițiale, inclusiv de consiliere și informații referitoare la riscurile sociale şi drepturile de protecţie socială de care poate beneficia, de consilierea necesară în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, precum și de servicii de asistență comunitară”, se mai arată în comunicatul MMJS.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.