Sala mare a Consiliului Județean Bihor a găzduit ieri semnarea contractului între mai multe primării și cele două firme de colectare a deșeurilor, pentru cinci din cele șase zone în care este împărțit județul. ADI Ecolect speră ca în vară să poată deja începe colectarea selectivă.

Contractul a fost semnat la ora 14.00, în prezența directorilor celor două firme de salubritate și reprezenților a cinci primării din județ.

„Este o zi importantă pentru locuitorii județului, pentru primării și pentru Consiliul Județean Bihor. După aproape 7 ani suntem în stadiul în care putem semna contractul pe toată raza județului Bihor. Semnăm contractul pe 5 din cele 6 zone în care este împărțit județul, întrucât avem o zonă în care există contestații. După semnarea contractelor pot începe pregătirile, urmând ca peste 3-4 luni să înceapă colectarea propriu-zisă”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.

Directorul ADI Ecolect a luat apoi cuvântul subliniind că de serviciile de salubrizare vor beneficia în jur de 300 de mii de persoane.

„Pentru zona Aleșd, câștigătoare a fost firma Salubri Aleşd, iar pentru celelalte 4 zone, AVE Bihor. Este un moment important pentru cei aproximativ 300 de mii de locuitori. După ce se vor preda stațiile de sortare și de transfer va urma perioada de mobilizare de 90 de zile. În această perioadă se vor face traseele și platformele, iar gospodăriile vor fi dotate cu recipienți pentru colectarea deșeurilor. Gospodăriile vor plăti 7 lei de persoană pentru zonele rurale și 10 lei pentru cele urbane. La asta s-ar mai putea adăuga o taxă de 15%, în funcție de ce vor decide Unitățile Administrative Teritoriale. În ceea ce privește sancțiunile, vom încerca să mergem pe educare și avertizare. Ne gândim la un sistem în care să punem o bulină pe gunoiul care nu a fost sortat cum trebuie, să explicăm și să avertizăm și apoi, dacă nu se conformează, să refuzăm să ridicăm sacii care nu sunt sortați așa cum trebuie”, a spus, printre altele, Chirilă Bujor.

ADI Ecolect este o asociaţie de dezvoltare comunitară formată din 101 administrații locale, înfiinţată pe lângă Consiliul Judeţean, cu scopul de a gestiona deşeurile la nivelul întregului judeţ prin sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID). Acesta presupune colectarea deșeurilor pe 6 zone, sortarea acestora şi depozitarea materialelor care nu pot fi reciclate la groapa ecologică din Oradea.