Primăria şi beiuşenii nu sunt interesaţi - Magistrala de gaz îi lasă rece
Ce-i drept, municipiul Beiuș este proprietarul câtorva mii de hectare de pădure și, prin urmare, lemn de foc s-ar găsi, numai că nu știm să existe un sistem de facilități pentru locuitorii orașului care doresc să achiziționeze acest combustibil, un program de distribuție a lemnului către beiușenii care au nevoie de acesta, ei fiind, practic, adevărații proprietari, cei care ar trebui consultați public asupra modului în care această imensă bogăție a tuturor să fie gestionată. Pentru că sezonul rece este tot mai aproape, iar majoritatea beiușenilor vor fi nevoiți să scoată milioane bune pentru procurarea, uneori, din surse îndoielnice, a lemnului de foc, unul tot mai scump și, din păcate, tot mai rar, i-am solicitat primarului Adrian Domocoș un punct de vedere referitor la posibilitatea furnizării de gaz metan în Beiuș. Am aflat, cu această ocazie, că autoritățile locale și-au dat acordul de principiu ca magistrala să traverseze teritoriul municipiului Beiuș, pentru a se îndrepta către mina de la Budureasa. Cât privește distribuirea gazului către beiușeni, această variantă este puțin probabilă, în opinia edilului șef al urbei. Domocoș afirmă că au fost completate chestionare prin care concitadinii săi își exprimau opțiunea vizavi de încălzirea cu gaz, numai că răspunsurile afirmative ar fi fost puține și răzlețe. Mai mult, zice primarul Beiușului, orașul beneficiază de zăcăminte de apă geotermală și este așezat într-o zonă împădurită, ceea ce oferă alternative la încălzirea cu gaz, aceasta fiind sustenabilă numai dacă gazul ar fi utilizat și industrial, pe scară largă, de agenții economici: "Cererile beiușenilor sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, sunt de-a dreptul izolate și nu se justifică rețeaua magistrală, plus ceea ce înseamnă secundarele spre casele individuale, cu toate sistemele de siguranță, doar pentru consumul casnic al gazului, nu pentru încălzire, ci, efectiv, pentru partea de pregătire alimentară, în bucătărie. Nu sunt solicitări de acest tip decât izolate, din ceea ce știu, sau au fost mai multe comenzi făcute de către operatori interesați, cei care au solicitat și pentru Ștei și pentru alte părți această extindere și licențiere. Noi suntem foarte receptivi, dacă vor fi și vor trebui introduse, din punct de vedere al sprijinului Primăriei, acesta va exista. Dar, repet, cei care vor veni să opereze va trebui să-și amortizeze, în timp, costurile de magistrală, secundariat, întreținere și toate celelalte aspecte privitoare la gospodării. Dar, de ce nu? Dacă va fi acest lucru, eu zic da!"
Și noi zicem că "da", pentru că apa geotermală nu va ajunge în viitorul apropiat la toate gospodăriile urbei, în schimb, sperăm, tot în viitorul apropiat, nu vom mai putea tăia pădurile patriei "en gros", de-a valma, țapinari cinstiți și hoți, la un loc! Iar atunci lemnul va valora cât greutatea lui în aur; aur verde!
S-au tot laudat cu apa geotermala. Dar la case e fantastic de scumpa sa te incalzescu apa geo. Asa ca lemnele sunt inca solutia. Ca doar noi nu vrem gaz ca e scump dar nimeni nu comenteaza la apa rece ca e de 5 ori pretul ca acum 3 ani. Bataie de joc la adresa beiusenilor. Asta meritam de la Domocos si clica lui dupa ce l-am facut om.
De ce sa faca cerere? Se incalzec cu lemne si este mai ieftin. Nenorocitii de la gaze au un pret mare pentru a-si acoperi salariile enorme. Cateva zeci de milioane costa sa faci un sant si sa prinda doua tevi. Pentru aceeai lucrare un instalator cere 20 lei. Ei cer 3-4000 lei.