Studenţii orădeni în vizite constructive şi educative - Din dragoste pentru copii și bunici
Valorile despre viață, modelele, motivațiile, solicitările, încurajările, comportamentele, recunoașterea și acceptarea, aprecierea sunt aspecte pe care noi, societatea, trebuie să le avem în vedere, să le exersăm, să le păstrăm și să le oferim mai departe copiilor fără părinți.
Copiii se nasc din dragoste, sunt rod al dragostei, dar și al rugăciunii. Toți copiii și cu atât mai mult copiii fără părinți sau cu dizabilități mentale au nevoie de dragoste și încurajare, dar și de protecție pentru viață. Trebuie să primească dragoste pentru a putea dărui dragoste.
În urmă cu o săptămână, am încercat împreună cu studenții de la Departamentul de Psihologie al Facultății de Științe Socio-Umane a Universității Oradea, anii II și III și Masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere și Psihoterapie, dar și de la Psihopedagogie Specială, să ne oprim din tumultul cotidian pentru a le aduce bucurie celor 40 de copii cu dizabilități mentale de la „Asociația Română-Germano Alsterdorf”, apartamentele din Oradea cartierele Ioșia, etc., dar și celor din Tinca de la „Fundația Biruitorii - Micul Prinț”. De asemenea bunicilor de la „Fundația Biruitorii” și „Căminul pentru îngrijirea persoanelor în vârstă Casa mea Eden”. Tot cu această ocazie, în pragul sărbătorii Nașterii Domnului, le-am oferit un dar de suflet bunicilor din aceste centre filantropice. Pentru fiecare dintre noi, bunicii sunt ființele dragi și blânde care ne-au răsfățat de-a lungul timpului, ne-au dăruit amintiri frumoase ale copilăriei și ne-au pregătit de sărbători, mai ales, acele bunătăți al căror gust nu se uită niciodată.
Motiv pentru care m-am gândit ca împreună cu studenții psihologi, cărora le predau din anul 2003, să răsplătim dragostea pe care ne-au dăruit-o întotdeauna bunicii cu mici dovezi de iubire care ne-au umplut sufletele de bucurie și emoție.
Aceste acțiuni filantropice vin în urma altor activități desfășurate cu studenții anului III Psihologie, Facultatea de Științe Socio-Umane, și anul I Psihopedagogie specială, prin vizite și dezbateri cu specialiștii din cadrul Spitalului de Maximă Siguranță Ștei, Spitalului Orășenesc Ștei precum și din cadrul Spitalului de Psihiatrie din Nucet. Din nefericire, portretele negative ale unor persoane cu boli psihice alimentează teama, neîncrederea și percepția distorsionată. Acestea determină tot mai multă stigmatizare.
În acest scop am organizat aceste dezbateri pentru a-i familiariza pe studenți cu bolnavul psihic, chiar dacă ei învață Psihopatologia și Psihologia Clinică în mod practic cu mine de aproximativ cinsprezece ani pe Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, pentru a dărui pasiune, urmând ca apoi să înțeleagă bolnavul psihic și mediul în care unii vor alege să lucreze, în ciuda faptului că uneori acest mediu este ostil prin prisma patologiei psihiatrice.
Din perspectiva studenților, aceste vizite au fost constructive, deschizându-le orizonturi noi atât cu privire la persoanele cu boli psihice din spitalele mai sus menționate, cât și cu privire la „bunicii” și tinerii cu dizabilități.
Tuturor celor implicați cu multă dăruire și abnegație în grija pentru bolnavi, copii și „bunici”, dar și tuturor acestor persoane care au atâta nevoie de noi, le dorim ca Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului să le aducă în suflet lumină și caldură sufletească. Sărbători binecuvântate!
Prof. univ. dr. habil. Camelia Maria Dindelegan
Comentarii
Nu există nici un comentariu.