În acest an se împlinesc 164 de ani de la abolirea sclaviei romilor. Conform celui mai recent Recensământ, în România trăiesc puţin peste 619.000 de romi. Potrivit cercetărilor şi estimărilor sociologilor, comunitatea ar fi alcătuită din 1,6 - 2 milioane de persoane, dintre care cel puţin 500.000 sunt plecaţi în străinătate.

Ieri, în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, a avut loc atelierul tematic „Creșterea capacității specialiștilor din educație și social pentru o educație continuă, incluzivă și nediscriminatrie”.

Atelierul s-a adresat cadrelor didactice, precum și specialiștilor care lucrează în organizații neguvernamentale, în centre de zi pentru copii, școli, servicii educaționale sau în servicii de tipul after school în comunități rurale, sărace și marginalizate.

Potrivit programului, în cadrul evenimentului au fost invitați să ia cuvântul: Nicolae Gal, președintele Fundației People to People, Ionuț Șerban, consilier școlar la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca, și Alina Dumitru, psihopedagog și formator în cadrul Fundației Terees des hommes, aceasta din urmă având, printre altele, și misiunea de a prezenta proiectul „Mișto Avilean”, finanțat de Comisia Europeană. Proiectul se derulează în perioada 1 noiembrie 2018 – 30 octombrie 2020, și își propune să promoveze integrarea copiilor romi în context educațional prin: crearea și promovarea unui mecanism transnațional de cooperare pentru a asigura educația copiilor romi care migrează alături de familii în România, Spania și Franța; întărirea capacității experților educaționali de a oferi o educație continuă copiilor romi aflați în proces de migrație alături de familiile lor; combaterea reprezentărilor negative a romilor prin intermediul unor campanii conduse de către copii în România, Spania și Franța.

Beneficiari instituționali vor fi unități școlare (20 din România, 10 din Franța și 10 din Spania), implicate în mecanismul de cooperare, alături de sute de instituții și organizații relevante, beneficiare ale rezultatelor proiectului.

Beneficiari individuali vor fi 30 de experți educaționali formați, care vor disemina informațiile către alți 300 de profesori în cadrul școlilor; 240 participanți la webinarii; 200 copii de etnie romă, beneficiari ai cooperării între unitățile școlare; 150 părinți, 300 elevi și 300 alți participanți individuali la campaniile conduse de către copii împotriva discriminării față de romi. Partenerii proiectului sunt: Fundația Terre des hommes Europe (Ungaria), Fundación Secretariado Gitano (FSG) – Spania și AFEJI ( Franța).

Evenimentul a continuat cu o prezentare („Stereotipuri, prejudecăți. Educație interculturală. Inteligențe multiple. Implicarea părinților în educația formală), făcută de Alina Dumitru, de la Fundația Terees des hommes.

Moderatoare a fost Daniela Tütös, coordonator programe educaționale Fundația People to People.

Workshopul a constituit un prilej de aniversare a Zilei Dezrobirii Romilor, precum și o ocazie de a dezbate, într-un mod interactiv, despre incluziunea copiilor romilor și efectele, de-a lungul anilor, în comunitățile de romi. Organizatori au fost: Fundația People to People Oradea - Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes – Elveția (Tdh), cu sediul în București.