Prima competiţie oficială de baschet masculin din sezonul 2020-2021 se află sub semnul întrebării după ce mai multe focare de Covid-19 au fost descoperite în rândul echipelor participante la Memorialul „Elemer Tordai”.

U BT Cluj a făcut „economie” cu teste Covid-19

Totul s-a declanşat în urma Turneului Memorial „Elemer Tordai” la care au participat CSU Sibiu, în calitate de club organizator, U BT Cluj-Napoca, CSO Voluntari şi Dinamo Bucureşti. Scânteia care a aprins focul Covidului pare să fi venit dinspre U BT Cluj Napoca, echipă care a prezentat teste Covid efectuate înaintea amicalelor cu CSM CSU Oradea şi nu cu 48 de ore înaintea începerii turneului cum era prevăzut în regulamemtul de desfăşurare a întrecerii. Dar această derogare de la regulă a fost posibilă cu acordul clubului organizator după cum reiese dintr-un comunicat oficial transmis de U BT Cluj-Napoca. Aşadar, gafe înlănţuite care au condus spre următoarea situaţie: 7 jucători şi doi membri ai staff-ului de la CSO Voluntari, 7 baschetbalişti şi un membru al staff-ului de la U BT Cluj-Napoca şi 2 jucători de la CSU Sibiu, în timp ce lotul lui Dinamo Bucureşti a fost testat în cursul zilei de ieri, iar rezultatele nu sunt cunoscute deocamdată. Aşadar, U BT Cluj, clubul cu cel mai mare buget din Liga Naţională, a dorit să facă economii financiare cauzând astfel un risc important de suspendare a turneelor de calificare pentru sferturile Cupei României.

 

Turneele de calificare se joacă şi în trei echipe

Cu toate acestea, la ora redactării acestui material, Federaţia Română de Baschet nu a fost informată de niciuna dintre echipe că ar fi în imposibilitatea de a participa la turneele de calificare ale Cupei României. Site-ul de specialitate baschet.ro a luat legătura cu Tiberiu Rist, directorul de comunicare al FRB, care a transmis că, deocamdată, cele trei turnee (Bucureşti, Sibiu şi Oradea) programate să debuteze la finele acestei săptămâni, rămân în picioare. „Momentan echipele ne-au informat de situațiile lor, dar nu ne-au informat că DSP-ul i-a oprit să vină la turneu sau că i-au carantinat total. Din câte am înțeles, toți cei pozitivi sunt izolați, la fel și cei care prezintă simptome, iar acum, la ora asta, noi nu avem vreun clar, să spună vreo echipă care nu vine la turneu”, a declarat Tiberiu Rist pentru baschet.ro. Directorul de comunicare al FRB a mai explicat faptul că fiecare echipă din Liga Naţională are un lot de jucători care cuprinde cel puţin 14 baschetbalişti şi chiar 18 în unele cazuri astfel că nu se pune problema să fie declarat abandonul din acest motiv. Singura instituţie care le poate scoate din competiţie este DSP-ul (Direcţia de Sănătate Publică). „Echipele pot participa la competiție. Să luăm cazul cel mai fericit, al Sibiului. Ei au doi jucători pozitivi. Ei pot veni cu restul de jucători de pe lista de 18, dar cu aviz de la Direcția de Sănătate Publică. DSP decide vizavi de toți pașii care trebuie făcuți, inclusiv de continuitatea activității sportive. Fiecare echipă are 14-16 jucători. Sunt echipe care au și 18 jucători. Dacă eu am șapte sportivi pozitivi, pot veni cu ceilalți 11, dacă mă lasă DSP-ul”, a mai spus Tiberiu Rist. Singura variantă în care unul dintre cele trei turnee să poată fi anulat este aceea în care la competiţie ar urma să participe doar două echipe. „La ora asta nu există o informație fermă că X sau Y nu vine la turneu. Pe de altă parte, dacă există trei echipe într-un turneu, se joacă. Dacă într-un turneu nu sunt trei echipe, de exemplu, va trebui să se ia o decizie în acest sens. Dar deocamdată nu s-a luat vreo decizie fermă că nu se va veni la turneu. Oricum, DSP-ul e cel care decide ce se va întâmpla cu fiecare echipă în parte. Asta e o problemă medicală în care ei spun ce se întâmplă. Dacă o echipă are un test pozitiv, echipa se prezintă la turneu cu aviz de la DSP și cu testele negative ale celorlalți jucători”, a conchis directorul de comunicare al FRB.