Iminenta ofertă de a evolua în primul eşalon pe care echipa de handbal masculin CSM Oradea ar putea să o primească de la FRH a fost din start declinată de către conducerea clubului sportiv bihorean. În acest sens, preşedintele Şerban Sere a afirmat că sunt doar nişte simple zvonuri.

În handbalul românesc majoritatea echipelor există exclusiv datorită suportului financiar asigurat de către administraţiile locale. Din acest motiv apar o serie de incertitudini cu privire la formaţiile care vor avea forţa financiară să evolueze în prima divizie. Printre cluburile în jurul cărora sunt ridicate semne de întrebare este şi CSM Alexandria astfel încât CSM Oradea, ca prima echipă aflată sub linia promovării, ar putea fi ofertată să urce în primul eşalon. Din păcate pentru iubitorii acestui sport din Oradea şi împrejurimi, această posibilitate a fost complet exclusă de către conducătorul clubului orădean. „S-a încheiat un sezon la Divizia A atât cu bune cât şi cu rele, am alternat meciurile reuşite cu unele mai puţin reuşite şi echipa s-a confruntat şi cu 2 absenţe cauzate de accidentări. A fost un sezon care reflectă valoarea lotului de jucători pe care l-am avut precum şi a condiţiilor financiare de care am dispus. În ceea ce priveşte zvonurile legate de promovare sunt doar nişte zvonuri. Echipa va activa tot în liga secundă şi în sezonul următor. Partea financiară este cea care ne împiedică să activăm în primul eşalon. În acest moment, bugentul CSM Oradea nu ne permite să participăm cu toate echipele în prima divizie. De aceea facem o strategie pe termen mediu şi lung în care să producem în pepiniera proprie cât mai mulţi jucători de valoare. În acest sens Dan Piţigoi a fost cooptat în staff-ul tehnic al echipei”, a afirmat Şerban Sere, preşdintele CSM Oradea.

 

„Câteva promisiuni financiare private neonorate”

La rândul său, antrenorul Cosmin Liberţ a făcut o caracterizare a evoluţiei echipei sale şi a vorbit despre ceea ce urmează să se întâmple. „Din punctul nostru de vedere am avut un sezon spre reuşit. Dacă eram puţin mai atenţi pe final de playoff am fi putut evolua cu promovarea pe masă în ultima etapă cu CSM Alexandria. Aspectul financiar este foarte important, iar faptul că în iarnă nu am avut posibilitatea de a face câteva transferuri a contat decisiv. Tot în acest sens cele două absenţe ale jucătorilor accidentaţi am fost obligaţi să le acoperim cu alţi jucători din lot. Am avut parte de câteva promisiuni financiare private neonorate şi din acest motiv nu a putut fi atins obiectivul trasat, acela de a promova în prima divizie. Dar chiar şi aşa, acum, la baraj, am reuşit să jucăm de la egal la egal cu prim-divizionara CSM Vaslui timp de 48 de minute. Apoi cu Steaua am odihnit câţiva jucători astfel încât la meciul cu CSM Făgăraş, o formaţie de calibrul nostru, să fim cât mai bine pregătiţi. Personal nu îmi doresc să repet greşeala făcută în urmă cu doi ani atunci când am acceptat să forţăm promovarea. Şi dacă am avea banii necesari la acest moment, timpul pentru a construi o echipă competitivă este foarte târziu. Strategia noastră este aceea de a avea o echipă de liga a doua model pentru tineri. În acest sens am promovat la echipa de seniori mai mulţi jucători foarte tineri. Unul dintre ei este David Mateaş (17 ani) sportiv care a evoluat la turneul de baraj înscriind primele 2 goluri ale sale la seniori. La acest moment putem vorbi despre două despărţiri certe. Este vorba despre Ciprian Aungureci, transferat de către prim-divizionara CSM Vaslui, şi Emilian Turcu, sportiv care a decis să renunţe la sportul de performanţă. Pentru viitorul sezon competiţional, obiectivul echipei este clasarea pe unul din locurile 1-2”, a declarat Cosmin Liberţ, antrenorul handbaliştilor de la CSM Oradea.

 

Proiectul de la Bistriţa, un model de urmat

La rândul său, antrenorul secund Dan Piţigoi a vorbit despre proiectul care ar trebui pus în practică la nivel judeţean şi care ar avea ca scop construirea unei piramide sportive cât mai solide. „Am încercat să promovăm la prima echipă 6 juniori, doi dintre aceştia fiind portari. Cei 6 mai au încă doi ani de juniorat şi din acest motiv nu se vor putea afla în permanenţă la prima echipă. Mi-aş dori să se facă ceva la nivel judeţean pe modelul a ceea ce se întâmplă la Bistriţa. Profesorii de sport din cadrul şcolilor să fie motivaţi suplimentar, să fie organizate campionate şcolare în urma cărora să aibă loc o selecţie. Cei mai buni să ajungă apoi în cadrul LPS Bihorul, iar ulterior să facă pasul către echipa mare. La Bistriţa acest proiect funcţionează la nivel feminin iar rezultatele se văd. În plus, în cadrul LPS Bihorul ar trebui să activeze cel puţin 2-3 antrenori la nivel de juniori”, a spus la rândul său Dan Piţigoi, antrenorul secund al echipei.