La acest moment există o problemă pentru primăriile și consiliile locale în ceea ce privește susținerea fotbalului, „sportul rege”, în condiții perfect legale. Legislația în domeniu este depășită, sumele prevăzute pentru plățile legate de organizarea unui meci de fotbal fiind inferioare celor pe care auotritățile locale trebuie să le achite către AJF Bihor.

În cele mai multe localități ale județului, cel mai popular sport este fotbalul. De la Bratca până la Beiuș sau Salonta, din Vadu Crișului până la Cheresig, în majoritatea cazurilor primăriile locale sunt cele care susțin aceste echipe. Desigur echipele sunt înscrise în ligile inferioare, Liga a V-a sau a IV-a, puțini fiind cei care se gândesc eventual la o promovare în Liga a III-a. Cauza este lipsa banilor. Consiliile locale sunt cele care susțin financiar înscrierea în campionate a echipelor, plata baremurilor de artbitraj, a echipamentelor sportive, a deplasărilor etc. În luna august vor începe campionatele. Președinții de cluburi, responsabilii cu sportul încep deja să facă socoteli. Pe site-ul oficial al AJF Bihor sunt postate baremurile de arbitraje atât la nivelul seniorilor cât și la nivelul juniorilor, pentru că în Liga a IV-a este obligatoriu să ai și echipă U19, o inițiativă de altfel lăudabilă.

„Baremele brute pentru Liga a 4-a (doar seniorii) sunt 270 lei arbitru, 240 lei AA1 si AA2, respectiv observator (bareme nete: 190 lei, respectiv 160 lei). Baremele brute pentru Liga a 5-a sunt 250 lei arbitru, 220 lei AA1 si AA1, respectiv observator (bareme nete 180 lei, respectiv 150 lei). Juniori: 100 lei brut pentru arbitru, AA si observator (barem net 70 lei fiecare). La jocurile de junori, gazdele plătesc și un barem de transport pentru brigadă. Arbitrii care primesc baremul net nu contribuie la transport“, informează AJF Bihor.

Este normal ca arbitrii să fie plătiți. Problema apare la decontări sau la verificările efectuate de către Curtea de Conturi din cauza Hotărârii nr. 1447 din 28 noiembrie 2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă. În  Secțiunea a 5-a - Cheltuieli privind plata arbitrilor, medicilor şi a altor persoane -  se prevede la competiții interne, de nivel județean, o plată de 60 lei indemnizație arbitraj. Indemnizaţia de arbitraj se poate acorda pe meci sau reuniune, după caz, nivelul acesteia fiind: a) pentru arbitrul principal, 100% din sumele prevăzute la alin. (1); b) pentru arbitrul secund, 75% din indemnizaţia arbitrului principal. Deci din 270 lei, cât este indemnizația de arbitraj, conform legii se pot deconta de către primării doar 60 de lei, adică 23%, restul sumei devenind imputabilă.

Poate careva dintre aleșii noștri, iubitori ai sportului, vor propune o modificare a acestui barem, vechi de peste 10 ani, astfel încât consiliile locale să susțină în continuare unul dintre puținele jocuri sportive în care sunt angrenați și tinerii de la sate și din orașele mici.

Ioan HASAS