Pentru al doilea an consecutiv, Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Bihor a organizat Gala Fotbalului Bihorean. Un excelent prilej de a reuni în cadru festiv, la final de an, conducători de club, antrenori, jucători merituoşi şi diverşi invitaţi.

Ediţia din 2018 a avut loc la Restaurantul Coloseum din Oradea şi s-a bucurat de o participare numeroasă din partea celor care activează în fotbalul judeţean (165 de persoane), atât la nivel de seniori, cât şi în sectorul juvenil. Întrunirea a debutat cu momente mai sobre, intonarea imnul naţional şi s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fostului observator şi arbitru Doru Covaliu, a jucătorului Andrei Pascaru, de la Vadu Crişului, dar şi a altor colegi şi prieteni apropiaţi ai fotbalului bihorean, care au trecut la cele veşnice în acest an.

Amplă festivitate de premiere

După discursul preşedintelui AJF Bihor, Radu Bitea, a urmat festivitatea de premiere. "Aflându-ne în an Centenar am dorit şi chiar am reuşit să avem o participare mai largă la gala din 2018. Suntem într-o perioadă ascendentă a activităţii noastre. Printre altele, am degrevat în acest an toate cluburile juvenile de plata baremurilor de arbitraj şi observare. Am avut diferite turnee juvenile, am profesionalizat comisiile, cu câte un jurist la fiecare. Speram la mai mult fair-play şi la mai puţină violenţă fizică şi verbală, dar încet-încet diminuăm şi aceste aspecte negative. La minusuri trebuie să punem totuşi şi ratarea promovării în Liga a III-a a echipei câştigătoare a Ligii a IV-a, însă asta nu depinde neapărat de noi, ci mai mult de clubul în cauză. În 2019 dorim să profesionalizăm un pic fotbalul din Liga a IV-a şi să continuăm proiectele menite să vină în sprijinul echipelor. Sperăm ca pe modelul de la copii şi juniorii să reuşim să rezolvăm finanţarea baremelor de arbitraj şi observare şi la Liga a IV-a şi a V-a", a declarat Radu Bitea.

Mai întâi, au fost acordate premii pentru sprijinul acordat fotbalului bihorean în 2018, Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Judeţean Bihor, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţen de Jandarmi, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, Clubului Sportiv Şcolar LPS Bihorul, clubului Crişul, dar şi lui Spiridon Baltsavias, pentru impulsionare minifotbalului în Bihor, dr. Carmen Morariu, fost arbitru FIFA, în prezent doctor specialist în medicina sportivă, şi agentului de jucători, Cătălin Sărmăşan, pentru promovarea talentelor din judeţul Bihor în fotbalul mare.

Cu acest prilej, au fost premiaţi şi foşti jucători, care au activat cu succes în fotbalul naţional, sau chiar internaţional, precum Alexandru Boc, Zsolt Muzsnay, Alexandru Terheş, Ovidiu Lazăr şi Ioan Papp Deac. De asemenea, Sporting Lugaş a primit premiul pentru dezvoltarea fotbalului feminin.

Surpriză pentru un junior

De o surpriză a avut parte şi tânărul jucător Patrik Andras, de la CSM Oradea, care a primit din partea fostului internaţional Alexandru Boc, bun prieten cu Valeriu Argăseală, preşedintele FCSB, confirmarea transferului la gruparea "roş-albastră". Asta, după ce transferul juniorului orădean, care în vară s-a pregătit două luni cu grupa sa de vârstă (2002) de la FCSB, nu mai părea de actualitate.

Vlad Gheţe, numărul 1 în Liga a IV-a

Cele mai aşteptate momente au fost cele în care au fost anunţaţi laureaţii din Liga a IV-a şi a V-a pe baza voturilor antrenorilor echipelor şi oficialilor AJF Bihor. Au fost decernate trei premii pentru cel mai bun portar, Erik Alexandru Mihoc-Geczi (19 ani, AS Vadu Crişului), din Liga a V-a, Seria I, Ionuţ Lucian Crăciun (18 ani, CS Victoria Tulca), din seria a II-a, şi Vlad Gheţe (CS Diosig), din Liga a IV-a, care pe lângă paradele din poartă a şi marcat 12 goluri în 2018 din lovituri libere, sau de la 11 metri!

Pe lista premianţilor s-a regăsit şi inimoasa familie Ioan şi Ionuţ Cergheş, care ori de câte ori a fost nevoie a pus baza sportivă de la Delani la dispoziţia forului fotbalistic judeţean şi a practicanţilor fotbalului pe teren redus, aici desfăşurându-se în vară şi Campionatul Munţilor Apuseni.

Gado, Lasc şi Trip, laureaţi la seniori

Ramses Gado, de la Foresta Tileagd, a fost desemnat cel mai bun jucător din Seria I a Ligii a V-a; Raul Lasc, "căpitanul" Gloriei Căbeşti, cel mai bun jucător al Seriei a II-a a Ligii a V-a, după un an în care a marcat 27 de goluri, iar lui  Mădălin Trip, de la CSC Sânmartin, i-a revenit titlul de juătorul Ligii a IV-a.

Florin Fărcaş, antrenorul anului în Bihor

Coordonatorul secţiei de fotbal de la CSM Oradea, Florin Fărcaş a primit titlul de antrenorul anului, după ce a promovat cu CAO 1910 Oradea, cu care  s-a clasat pe locul 2 la finalul turului Ligii a IV-a.

 Juniori de perspectivă

Nu a fost singurul premiant de la CAO 1910. Alin Daniel Panti a fost votat cel mai bun tânăr jucător Under 21 din Liga a IV-a, iar Patrick Gânţe, de la CAO, a fost considerat tânărul internaţional de perspectivă "Under 15".  De asemenea, Raul Ardelean, de la Luceafărul Oradea, a fost declarat tânărul internaţional de perspectivă Under 16.

Bogdan Fogaraşi, de la Crişul Aleşd, a primit premiul pentru cel mai tânăr debutant la Liga a IV-a, la vârsta de 14 ani şi trei luni. Interesant este că Bogdan chiar a apucat să fie coechipier la echipa aleşdeană cu tatăl său, Ciprian Fogaraşi!

Un premiu pentru activitatea îndelungată în fenomenul fotbalistic a primit Ionel Bondor (80), care mai bine de o jumătate de veac a dedicat-o fotbalului aleşdean, ocupând diferite funcţii în cadrul clubului de pe Crişul Negru.

La gală ar fi trebuit să ajungă şi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Fotbal (FRF), dar vremea potrivnică de la sfârşitul săptămânii trecute i-a împiedicat să aterizeze la Oradea.