Municipalitatea orădeană înlocuiește și completează coșurile de gunoi stradale în zona centrală, precum și pe bulevardele de la intrările, respectiv ieșirile din oraș. Acţiunea este realizată de operatorul de salubritate RER Vest.

 

„Noile coșuri sunt confecționate din PVC de culoare verde urban, fiind prinse pe un suport metalic, cu un sistem de prindere eficace. Acțiunea are scopul de a îmbunătăți funcționalitatea și aspectul acestor elemente de mobilier stradal, ținându-se cont și de nevoia unui model unitar”, precizează Primăria Oradea.

Din cele 355 de bucăți comandate de municipalitate, 100 au fost deja montate, iar acțiunea va continua și în perioada următoare.

Municipalitatea își propune ca pe tot parcursul anului să identifice noi locații, pentru a completa rețeaua acestor elemente indispensabile. Scopul este acela de a menține orașul curat, în parteneriat cu operatorul de salubritate, dar și cu orădenii.

Perimetrul zonei centrale unde sunt în curs de înlocuire coșurile de gunoi este delimitat de străzile Avram Iancu, Sucevei, Piața Emanuil Gojdu, Cele Trei Crișuri, Bdul Magheru, străzile Republicii, Muzeului, Piața Creangă, Bdul Decebal, Parcul Bălcescu, precum și promenadele de pe malurile Crișului Repede. De asemenea, noile coșuri vor fi montate pe Bdul Dacia, Calea Aradului, Calea Sântandreiului (noua legătură Oradea - Sântandrei), Bdul Nufărul - Cantemir, precum și Bdul Ștefan cel Mare - Matei Corvin.

Recent, Primăria Oradea a montat 12 coșuri noi și va continua să monteze și altele, în lunca Crișului Repede, între Podul Dacia și Podul Sf. Ladislau. „S-a optat pentru o variantă rustică, menită să se încadreze în peisajul natural al luncii. Pentru aceste coșuri de gunoi s-a folosit lemnul, pe suport metalic. Coșurile au fost montate lângă mesele din lunca râului, precum și de-a lungul aleii”, precizează Primăria Oradea, adăugând că, din păcate, un asemenea coș a fost deja vandalizat în lunca Crișului, zilele trecute. „Pe această cale, facem apel la spiritul civic al orădenilor pentru a putea preîntâmpina vandalizările, dar și pentru descurajarea prostului obicei al aruncatului pe jos. Cu aceeași ocazie, Primăria Oradea face apel la orădeni să nu folosească coșurile de gunoi stradale pentru a depozita clandestin deșeuri menajere - fenomen tot mai des întâlnit în oraș, în ultima perioadă. Colectarea deșeurilor menajere se face exclusiv în baza contractului pe care persoana fizică sau juridică îl are încheiat cu operatorul de salubritate. Rostul coșurilor de gunoi stradale este acela de a menține străzile curate, în niciun caz pentru a servi la eludarea obligațiilor privind contractarea serviciilor de salubritate aferente gospodăriei, de către unii cetățeni certați cu normele sociale”, a mai menţionat Primăria Oradea.