"Lepesiştii" pregătesc la Stâna de Vale performanţele viitorului sezon
Multe dintre succesele din sezonul competiţional se datorează şi unei pregătiri de iarnă specifice, unor cantonamente montane în care pregătirea fizică atinge cote maxime. La fel ca şi în anii trecuţi, mai multe loturi de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" au efectuat un stagiu de pregătire de o săptămână în pitoreasca staţiune Stâna de Vale, mai precis la cabana "Gaudeamus", locaţia obişnuită din ultimii ani, care şi de această dată s-a dovedit o gazdă exemplară, serviciile oferite ridicându-se mult peste ceea ce suntem obişnuiţi să vedem în staţiunile româneşti.
Eforturile directorului LPS Bihorul, prof. Gheorghe Bulc, de a asigura fondurile necesare acestei pregătiri montane au fost încununate de succes, 47 de sportivi, componenţi ai echipelor de volei, baschet şi judo, urcând luni, 3 ianuarie, la Stână. Urmează să vedem rezultatele acestui stagiu, iar din declaraţiile profesorilor care şi-au însoţit elevii reiese că obiectivele pentru acest sezon sunt la fel de îndrăzneţe ca şi anul trecut, dorinţa tuturor fiind de a egala, cel puţin, performanţele din sezonul trecut şi chiar de a le depăşi, dacă se poate. Pentru a vedea cum decurge programul de antrenamente al sportivilor, un grup de reporteri sportivi a urcat sâmbătă în staţiunea montană, pentru a petrece trei zile în mijlocul naturii, dar şi printre aceşti viitori performeri ai sportului bihorean.
Două antrenamente zilnice
Programul fiecărei zile este acelaşi: micul dejun la 8.30, o scurtă pauză până la ora 10.00, când este programat antrenamentul de dimineaţă, unul extrem de complex, ce cuprinde exerciţii de forţă şi îndemânare, alergări, un program specific fiecărei discipline, structurat şi gândit de fiecare profesor în parte. Chiar în faţa cabanei i-am urmărit pe componenţii echipelor de volei juniori I şi II, ambele având ca obiectiv calificarea la turneul semifinal. Cei 11 voleibalişti executau cu sârguinţă programul, sub privirile atente ale prof. Rodian Achimescu. Chestionat în legătură cu obiectivele pentru returul ce va demara în mai puţin de trei săptămâni, acesta ne-a declarat: "Obiectivul pentru acest sezon atât la juniori I, cât şi la cadeţi, este calificarea la turneul final, în caz de reuşită, ar fi pentru al treilea an consecutiv. Este un obiectiv greu de atins, avem în serie meciuri cu echipa campioană (CSŞ LAPI Dej), dar o pregătire fizică foarte bună sperăm să ne ajute să facem faţă celor patru turnee care ne aşteaptă. Susţin ideea acestor cantonamente, pregătirea de iarnă este esenţială, ne ajută foarte mult aceste cantonamente vară-iarnă. Suntem foarte mulţumiţi de acest stagiu pe care-l datorăm eforturilor depuse de directorul LPS, prof. Gheorghe Bulc, care şi de această dată "s-a dat peste cap" pentru a face rost de banii necesari pentru cantonament. La cadeţi avem ca obiectiv imediat calificarea la turneul semifinal, unde, ţinând cont că suntem cu un an mai mici, vom încerca să ajungem cât mai sus. Al doilea obiectiv de performanţă pentru ei îl reprezintă prezentarea în condiţii cât mai bune la selecţia pentru lotul naţional de cadeţi, unde mergem cu patru sportivi (Gal, Deac, Achimescu, Drăgan), iar credinţa mea este că cel puţin doi dintre ei vor reuşi să rămână la lot. Facem două antrenamente pe zi, dimineaţă avem program de dezvoltare a vitezei-forţei, iar după-amiază punem accent pe dezvoltarea rezistenţei generale şi specifice. Toţi au dat tot ce au putut, s-au prezentat în parametri buni în cantonament, n-au făcut rabat de la pregătiri. Am fost feriţi de accidentări, ceea ce este foarte bine, pentru că peste 17 zile avem primul turneu". Iată şi lotul deplasat la Stână: Andrei şi Traian Grădinaru, Alin Bologa, Florin Boghici, Andrei Gal, Bogdan Deac, Andrei Achimescu, George Drăgan, Răzvan Ionaşcu, Vlad Tebieş, Alexandru Racolţa (antrenori, prof. Rodian Achimescu şi prof. Rodica Palfi Tamaş). Din motive de sănătate, n-au fost prezenţi în cantonamentul de la Stâna de Vale Gheorghe Buciuman, Ovidiu Călugăriţa şi Dragoş Boţcău, iar liderul echipei, Sebastian Palfi, nu şi-a însoţit colegii deoarece el este în pregătiri cu lotul naţional de cadeţi.
Nici fetele n-au făcut rabat de la pregătiri
Pe panta din spatele cabanei, acoperită de un strat de zăpadă ce depăşea, pe alocuri, 50 de cm, fetele din echipele de volei ale LPS executau fără crâcnire programul impus, majoritatea având şi puterea să zâmbească atunci când observau că sunt luate în obiectivul aparatului de fotografiat. De-o parte, erau junioarele I şi II, care se pregăteau sub comanda prof. Dana Pascu, de cealaltă, erau junioarele III, multe dintre ele firave şi delicate ca un ghiocel, dar care dovedeau o ambiţie şi o rezistenţă ieşite din comun. De primii paşi ai acestor jucătoare în primul lor cantonament de iarnă se ocupa prof. Rozalia Mărculescu. Urmărind cu atenţie alergarea fetelor în susul şi în josul pantei, prof. Dana Pascu şi-a motivat opţiunea pentru acest stagiu montan, pe care-l consideră mai mult decât util: "Este binevenit acest cantonament, fetele vor avea un retur foarte greu, cu patru turnee la junioare I, care se intercalează cu cel puţin unul la junioare II. Încercăm încărcarea la maximum a bateriilor, pentru ca să reziste la minimum cinci turnee, dar multe sunt foarte crude şi le va fi dificil să facă faţă unui program atât de încărcat". Nu toate componentele echipelor de volei junioare I şi II au fost prezente la acest stagiu, lipsind din diverse motive Cristina Viliga, Ioana Sanislav, Diana Tanc (trei dintre jucătoarele din formula de bază) şi Majoros Csilla. În rest, au răspuns comenzilor Diana Banya, Teodora Ţapoş, Maria Tonca, Peter Erika, Georgiana Prodan, Cristina Racz, Diana Bercea, Livia Medve (ultimele junioare III), în timp ce lotul de volei junioare III (prof. Rozalia Mărculescu) prezent la Stână a avut configuraţia: Dudaş Csilla, Georgiana Carţiş, Denisa Ilie, Flavia Judea, Claudia Petruş, Alexandra Uivăroşan, Adriana Horhat; au absentat, din motive medicale, Alexandra Merje, Anca Matei, Raluca Moroc.
(va urma)
Comentarii
Nu există nici un comentariu.