Aproape 3.600 de elevi din Bihor au susținut ieri prima probă serioasă a bacalaureatului, cea la Limba și literatura română. Față de edițiile precedente, surpriza a fost numărul mic de absenți, doar 69, dar și faptul că niciun elev nu a fost eliminat din concurs pentru tentativă de copiere.

După ce în weekend au fost publicate rezultatele finale la evaluarea națională, ieri a avut loc primul examen scris la bacalaureat, cel la Limba și literatura română.

„În Bihor, pentru acest examen s-au înscris 3.662 de elevi, au absentat 69 și s-au prezentat 3.593. În cele 12 centre de examen nu s-au înregistrat incidente”, a spus, pentru Crișana, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Subiectele au fost moderate ca dificultate și anul acesta. Absolvenții liceelor teoretice, profilul real, precum și cei care au terminat licee tehnologice și liceele vocaționale (cu excepția celor de profil pedagogic) au primit un fragment din „Amintiri de la Junimea din Iași” de George Panu, cu cinci cerințe banale la punctul A, doar punctul cinci fiind puțin mai dificil (prezintă în 30-50 de cuvinte o modalitate prin care un orator își putea pregăti prelegerea, valorificând textul dat). La punctul B au avut de redactat un text de minim 150 de cuvinte, respectând mai multe repere, în care să argumenteze dacă este sau nu este necesară pregătirea riguroasă în vederea susținerii unui discurs. Subiectul II le-a cerut elevilor prezentarea în cel puțin 50 de cuvinte a perspectivei narative dintr-un fragment al lucrării „Venea o moară pe Siret” a lui Mihail Sadoveanu.    

La punctul III elevii au avut de conceput un eseu de minim 400 de cuvinte referitor la un text poetic aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga.

Pentru absolvenții profilului umanist și pentru cei de la profilul pedagogic subiectele de la Limba și literatura română au avut în centru un text de Tudor Vianu (Jurnal), cu 5 cerințe. La punctul B, redactarea unui text de 150 de cuvinte cu o argumentare referitoare la reflectarea transformărilor din societate în înfățișarea unui oraș. La subiectul II, prezentarea perspectivei narative dintr-un fragment al operei lui Liviu Rebreanu „Adam și Eva”.

Iar la subiectul III elevii au avut de redactat un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-un roman al experienței studiat. 

Probele scrise ale examenului de bacalaureat continuă astăzi cu Limba şi literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană și italiană), proba obligatorie a profilului – miercuri și proba la alegere a profilului şi specializării – joi, 4 iulie. Primele rezultate se vor afișa pe 8 iulie, urmând ca, în aceeași zi, între 12.00 și 16.00, să poată fi depuse contestații. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 13 iulie.