În şedinţa extraordinară de miercuri, Consiliul Local Oradea a aprobat încetarea activităţii comerciale în Piaţa Ioşia, începând cu data de 1 iulie 2019. Motivul invocat de ADP este numărul mic de comercianţi şi, implicit, de cumpărători, care „nu justifică costurile de întreţinere”. În locul pieţei agroalimentare, ar urma să se construiască un centru comercial.  

 

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri a CLO au figurat două proiecte legate de Piaţa Ioşia: unul privind încetarea activităţii comerciale şi retragerea administrării spaţiului de la Administraţia Domeniului Public Oradea, iar cel de-al doilea – trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Oradea aterenurilor şi activelor fixe aparţinând Pieţei. „În urma unor verificări şi a discuţiilor avute cu ADP Oradea, s-a constatat că în Piaţa Ioşia sunt puţini comercianţi”, a menţionat viceprimarul Florin Birta înainte de vot. El le-a mai explicat consilierilor că zona „nu arată aşa cum trebuie” şi că nu sunt bani pentru realizarea de investiţii în Piaţa Ioşia. Potrivit proiectului, activitatea în Piaţa Ioşia ar urma să înceteze în data de 1 iulie 2019. „Dorim ca, în cel mai scurt timp, să demarăm procedurile pentru derularea unei licitaţii publice pentru construirea unui centru comercial, la care să poată participa orice persoană privată interesată”, a afirmat Birta. El a adăugat că, astfel, zona va fi „salubră, modernă”, astfel încât cetăţenii să se poată aproviziona. De asemenea, viceprimarul a aminitit că noul drum care leagă Sântandrei de Oradea îi va aduce în zonă şi pe locuitorii comunei vecine.

„Ioşia este unul dintre cartierele cele mai populate. Aşa cum Rogerius are piaţă, aşa cum Nufărul are piaţă, aşa cum în Centru există piaţă, la fel şi locuitorii din Ioşia ar trebui să aibă acces la producătorii agricoli. Piaţa Ioşia este un centru de tradiţie. Nu înţeleg ce va aduce centrul comercial pentru producătorii agricoli. Cred că se pot găsi resurse financiare pentru salubrizarea zonei”, a mennţionat consilierul PSD Liviu Sabău-Popa, care a cerut lămuriri cu privire la caracterul de urgenţă al celor două proiecte, din moment ce au fost introduse pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare. Viceprimarul Florin Birta a menţionat că persoanele care comercializează în Piaţa Ioşia au contracte încheiate cu ADP şi e nevoie să li se ofere o perioadă de 90 de zile pentru a elibera spaţiul. Consilierii liberali au respins propunerea lui Liviu Sabău-Popa de a retrage proiectele de pe ordinea de zi. Ulterior, a fost aprobată închiderea activităţii pieţei, cu voturile celor 16 liberali prezenţi, social-democraţii votând împotrivă, iar consilierii UDMR abţinându-se la vot. În schimb, proiectul privind trecerea terenului şi a mijloacelor fixe din domeniul public în domeniul prival al municipiului a fost respins, neîntrunind cele 18 voturi necesare (au votat în favoarea proiectului doar cei 16 liberali prezenţi, consilierii PSD votând împotrivă, iar consilierii UDMR s-au abţinut).

La finalul şedinţei, viceprimarul Florin Birta a afirmat că, în prezent, în Piaţa Ioşia sunt 11 mese închiriate pentru comercianţii de legume şi fructe, trei pentru produse lactate, iar şapte pentru cei care vând coroane. De asemenea, alţi patru sau cinci vând haine şi ale produse nealimentare. Potrivit lui Birta, municipalitatea nu are de gând să le ofere alte spaţii actualilor comercianţi, exceptându-i, cel mai probabil, pe cei care vând coroane. Aceştia ar putea fi mutaţi în zona Cimitirului Municipal.

Trebuie precizat că ideea închiderii pieţei din Ioşia nu este nouă, primarul Ilie Bolojan venind cu această propunere încă din anul 2010. De asemenea, mai trebuie precizat că Piaţa Ioşia este singura din municipiu în care se vând miei înainte de Paşti şi singura piaţă în care mai este permisă vânzarea de coroane.