Cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, Parohia Ortodoxă Subpiatră a organizat manifestări cultural-artistice, menite să marcheze importanța evenimentului din 24 Ianuarie 1859.
.jpg&w=337&h=208&zc=3)
Cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, Parohia Ortodoxă Subpiatră a organizat manifestări cultural-artistice, menite să marcheze importanța evenimentului din 24 Ianuarie 1859.
Comunitatea ortodoxă din Aleșd a trăit, duminică, 21 ianuarie 2017, momente emoționante prilejuite de instalarea ca preot paroh în parohia Aleşd I a părintelui Călin Ioniţă, ca urmare a pensionării părintelui Aurel Lup.
Anul 1859 a adus românilor împlinirea unui vis de secole: Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (la 5 ianuarie) și al Munteniei (la 24 ianuarie) s-au pus bazele viitorului stat național unitar român.
Unirea de la 24 ianuarie 1859 reprezintă un eveniment important în istoriei României. Se împlinesc 159 de ani de la „Mica Unire”, când s-a înfăptuit un deziderat al românilor, unirea Moldovei cu Țara Românească sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost marcată la poalele Munților Apuseni printr-o serie de manifestări în care elevii au fost, ca de obicei, la mare înălțime.
În 23 ianuarie 2018, în şirul evenimentelor dedicate Centenarului, sub egida Centrului de Studii interdisciplinare Oradea-Chişinău al Academiei Române din Oradea, a fost lansat la Liceul Tehnologic nr. 1 din Popeşti albumul Patrimoniul Ţării Bistrei (Judeţul Bihor), apărut la Editura Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea la sfârşitul anului trecut.
Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan întemeia, la 6 octombrie 1828, la Beiuș, întâia citadelă a învățământului românesc din această parte de țară. Scopul înființării acestui așezământ de cultură este exprimat atât în actul de formare, dat la Oradea Mare, cât și în inscripția de pe frontispiciul venerabilei școli: „Educationi juventutis huius provinciae” („Pentru educarea tineretului acestei provincii”).
Diversificarea ramurilor sportive în vederea acoperirii opţiunilor tinerilor pentru mișcare prin sport se înscrie în preocupările A.S. Crișul și a Primăriei orașului Aleșd.
În ultima ședință din 2017, Consiliul Local Beiuș a aprobat planul de activitate al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș pentru primul trimestru al acestui an.
Eminescu a trecut prin Beiuș! Beiușenii au înțeles că urbea este înnobilată de această înscriere pe orbita astrului nepereche al culturii românești și au nemurit în piatră și bronz amintirea acelui moment de grație.