Un deget ridicat poate arăta cuiva că are unghie. Văzut din partea opusă, același deget nu are unghie. Dacă este văzut împreună cu măna, cineva poate să creadă că e doar un salut tineresc sau un semn de nepăsare, de dezaprobare ori de indiferență. Toți au dreptate, deși susțin, pe bună dreptate, că din acel semn au înțeles altceva.
Controverse
Insomniile
Dacă Goethe și Shakespeare ar fi murit la 39 de ani ca Eminescu, ei nu ar fi scris ceea ce au scris, lumea ar fi rămas mult mai săracă, iar despre ei nu ar mai vorbi nimeni azi. Dacă Eminescu ar fi trăit măcar până la 65 de ani, realizându-și vastele programe, el ar fi astăzi un titan al culturii mondiale. Dacă Ștefan cel Mare ar fi murit la 39 de ani, o parte din patrimoniul mondial nu ar mai exista, iar istoria noastră ar fi extrem de săracă fără el.
- 09 August 2016
- Citeste
Scurt pe doi din colţul hărţii
O întrebare, nevinovată, pe marginea cazului de plagiat ce îl priveşte pe Gabriel Oprea. Dacă s-a constatat că a furat, poate fostul preşedinte al UNPR să rămână cu gradul de general? În cazul unui răspuns afirmativ, putem concluziona că generalii pot fura fără a fi pedepsiţi.
- 07 August 2016
- Citeste
Cultura și rolul său în edificarea unei lumi mai bune
În Dicționarul Limbii Române Moderne, cultura este definită ca fiind: totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire în procesul muncii desfășurate de-a lungul istoriei; faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel ridicat de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva; om de cultură-persoană care posedă un nivel intelectual ridicat, etc..., acestea fiind sensurile care ne interesează pe noi în abordarea temei propuse.
- 05 August 2016
- Citeste
Paiul din ochiul vigilenței
Ce se întâmplă atunci când un medic pune un diagnostic greșit? Răspunsul e simplu, se dă un tratament greșit. Dar dacă tratamentul este greșit? La fel de simplu, boala rămâne în cel mai bun caz aceeași, dar de obicei se înrăutățește sau în cazuri grave bolnavul moare. Cred că este suficient de clar acest lucru pentru oricine. Am mai spus-o deseori că societatea este un organism viu, cu bolile sale.
- 02 August 2016
- Citeste
Drumurile noastre, toate
Statisticile ne arată că la noi se moare mai mult pe drumuri decât în atentatele teroriste europene. Pare terifiant, dar acestea sunt cele mai recente cifre statistice.
- 01 August 2016
- Citeste
Scurt pe doi din colţul hărţii
În ciuda faptului că şi-au unificat conducerile, o serie de filiale ale PNL nu reuşesc să cadă la pace. Cu cât e mai aproape momentul întocmirii listelor pentru parlamentare, cu atât mai acute şi tensiunile.
- 31 Iulie 2016
- Citeste
Când nu se găsesc soluţii, se nasc polemici sterile - O problemă falsă
Publicaţiile franceze prestigioase, dar şi o televiziune de ştiri au ales să nu mai publice fotografiile teoriştilor ce comit atacuri teroriste în Franţa, pentru a estompa imaginea de eroi a jihadiştilor, decizia jurnaliştilor iscând o polemică aprigă. Jihadiştii au însă propriile lor ageţii de presă şi canale de informaţii, nu-i interesează publicaţiile de masă.
- 28 Iulie 2016
- Citeste
O societate falimentară
Conform dicționarului, un sistem este un „ansamblu de elemente (materiale sau ideale) aflate într-o poziție de interdependență și de interacțiune, care funcționează ca un întreg organizat”.
- 26 Iulie 2016
- Citeste
Reguli noi de joc
În orice joc se presupune că sunt anumite reguli. Cine se joacă acceptă mai întâi regulile impuse de joc. O societate care nu-și acceptă regulile este alcătuită din oameni nemulțumiți, iar schimbarea societății respective ar provocă nesiguranță membrilor ei. Cu toate acestea, nu sunt reguli clare, iar pe continent se dorește o schimbare.
- 25 Iulie 2016
- Citeste