Controverse
Unirea, idealul de veacuri al românilor
Idealul de veacuri al românilor a fost să fie un singur popor, unit şi independent. Acest ideal s-a înfăptuit la 24 ianuarie 1859, când a fost ales un singur domn pentru Moldova (fără Basarabila şi Bucuvina de Nord) şi Muntenia (fără Dobrogea), Transilvania fiind sub ocupaţia Imperiului Habsburgic.
- 22 Ianuarie 2016
- Citeste
Nevoia de 24 ianuarie 1859
Trăim într-o lume extrem de agitată, atentă în mare măsură la lucruri neesenţiale. Analizând lucrurile în durată braudeliană, în istorie au rămas faptele, nu lucrurile, limba, nu sabia, identităţile, nu bogăţiile.
- 21 Ianuarie 2016
- Citeste
Cum va trezi Sistemul interesul electoral?
Un nou an electoral înseamnă o nouă injecție în anchilozatele structuri de partid. Faptul că frecvența scrutinelor a crescut le convine de minune acestor hoituri politice.
- 19 Ianuarie 2016
- Citeste
Căile spre normalizare
În jur de anul 1800, ca urmare a revoluţiei franceze, lumea începea să se schimbe din temelii. În jur de anul 1900 lumea nici nu bănuia că în câţiva ani se va schimba radical. Suntem în 2016 şi lumea se schimbă pe nesimţite.
- 18 Ianuarie 2016
- Citeste
Scurt pe doi din colţu' hărţii
La început de an presa se întrece în clasamente. Surprinzător, în topul „raţelor mute" din Parlament, sumedenie de foşti miniştri şi lideri de partide: Dragnea, Gorghiu, Tăriceanu, Constantin, Antonescu, Şova, Costoiu, Blaga, Dobriţoiu, Barbu, Geoană... mari politicieni care nu prea au nimic de spus în politică!
- 17 Ianuarie 2016
- Citeste
Eminescu și biserica neamului românesc
Criticul literar Alex Ștefănescu, într-un articol publicat în ziarul Adevărul în toamna anului trecut, evidenția faptul că Ortodoxia, credința neamului românesc, face parte integrantă din cultura română și că orice om dornic să-și înțeleagă propria cultură și civilizația europeană, are datoria să o cunoască, altfel, crede scriitorul bucureștean, „ai șanse reduse să-ți înțelegi propriul popor".
- 14 Ianuarie 2016
- Citeste
Scurt pe doi din colţul hărţii
- 10 Ianuarie 2016
- Citeste
Cobra regală
Pierderea libertăţii unui popor a avut întotdeauna în primul rând o raţiune economică. În antichitate erau anihilate elitele, iar restul deveneau sclavi, ajutând cuceritorul să sugă bogăţiile. Apoi era suficient tributul "te las să te zbengui între nişte limite, dar pentru asta plăteşti".
- 08 Ianuarie 2016
- Citeste
Zece ani de vacanță
Dacă Jules Verne era mai zgârcit cu personajele sale, oferindu-le doar "doi ani de vacanță", actualul președinte s-ar putea alege cu zece, dacă nimic din atmosferă nu-i va tulbura feng shui-ul prezidențial.
- 07 Ianuarie 2016
- Citeste
Crişana Digitală

