În data de 5 februarie 2021 s-au împlinit 68 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în Închisoarea Sighet.

În memoria marelui om de stat, născut la 8 ianuarie 1873 în Bădăcin/Sălaj, Editura Școala Ardeleană publică și în ediție digitală volumul „Iuliu Maniu văzut de românii americani” semnat de Vasile Pușcaș, un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, se transmite într-un comunicat de presă semnat de Sandra Cibicenco, de la Editura Școala Ardeleană.

 „Am reținut, din discuțiile cu ardelenii, bănățenii și bucovinenii deveniți buni cetățeni americani, că o lecție pe care au învățat-o din comportamentul lui Iuliu Maniu a fost aceea că românii ar trebui să părăsească atitudinea defetistă în fața marilor provocări ale diferitelor epoci. Acești români americani au perceput că Iuliu Maniu a fost liderul care i-a determinat pe toți ceilalți lideri ai românilor ardeleni să creadă că și românii pot să-și realizeze unitatea națională, pot să creeze statul‐națiune care să fie locul devenirii progresului și democrației pentru toți românii. Și a dovedit că doleanța poate deveni realitate atât prin acțiunea extraordinară de organizare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, cât și prin stabilirea unor standarde occidentale proiectului de țară preconizat pentru România Mare.

Iuliu Maniu a aparținut unei generații de oameni politici și de cultură, din primele decenii ale secolului trecut, care nu doar vorbea despre «Datoria vieții noastre», ci, așa cum o demonstra chiar marele cărturar Vasile Pârvan, a dovedit că avea viziune, voință și mijloace de a face nu doar România Mare, dar și să înfăptuiască în țara noastră o civilizație inspirată de/și asemuită celei occidentale. Acelei generații de «Înfăptuitori», cum ar zice Nicolae Iorga, i s-a mai spus și Generația Marii Uniri. Care a reușit o realizare cu adevărat istorică pe care contemporanii și urmașii lor au judecat‐o adesea conjunctural. Poate că ar fi cazul ca acum, la celebrarea Centenarului Marii Uniri, cetățenii României de azi să recunoască și să aprecieze faptul că au primit de la înfăptuitorii de acum un veac, reprezentați cu mare distincție de Iuliu Maniu, nu doar o Țară, ci și misiunea/datoria de a crea o civilizație și cultură românească organic integrată în cea europeană, în cele mai înaintate realizări ale omenirii. Am găsit la românii americani cu care am avut prilejul și onoarea să discut, în urmă cu aproape un sfert de veac, percepția acestui imbold, pe care Iuliu Maniu l-a adresat permanent concetățenilor săi, la creație civilizațională de mare anvergură în România.” (Vasile Pușcaș)

Alte volume publicate de profesorul Vasile Pușcaș în Colecția Istorie contemporană, pe care o coordonează, sunt disponibile și în format tipărit, și în ediție digitală: „Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944)”, „Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică revizionistă”, „Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia”.