Un mister regal elucidat
O rochie din mătase veche de 400 de ani şi descoperită într-o epavă din largul coastei olandeze aruncă lumină asupra unei curajoase misiuni secrete de a amaneta bijuteriile coroanei înaintea izbucnirii războiului civil englez, scrie The Guardian. Rochia bine păstrată a fost descoperită de scafandri în largul insulei olandeze Texel în urma cu doi ani, însă existenţa sa a fost tinută secretă până cand cercetatorii au adunat informaţii despre obiectul vestimentar, încercând să îi afle povestea.
Rochia, descrisă drept una dintre cele mai importante descoperiri maritime făcute vreodată în Olanda, îi aparţine lui Jean Kerr, Contesa de Roxburghe şi doamna de onoare a Reginei Henrietta Maria, soţia lui Carol I al Angliei. A fost pierdută când o parte din flota regală de 12 nave s-a scufundat din cauza condiţiilor meteorologice, în timp ce traversa marea de la Dover la Hellevoetsluis (Olanda) în februarie 1642.
Faptul că aristocrata catolică a fost spion la curtea lui Iacob I al Angliei, tatăl lui Carol, transmiţând informaţii regelui Spaniei, conferă şi mai mult mister descoperirii.
Mai multe obiecte, printre care un pieptene, cărţi cu blazonul casei Stuart şi o mică bijuterie sferică de origine italiană, cu perforaţii, care conţinea ambră şi servea pentru răspândirea parfumului - au fost găsite într-un cufăr în epavă. Obiectele au fost îngropate în nisipul de pe fundul mării, iar asta le-a protejat de eroziune.
Istoricul Nadine Akkerman, de la Universitatea din Leiden, a identificat rochia de mătase pe baza unei scrisori redactate de Elisabeta Stuart, fiica lui Iacob I şi aşa-numita Regină a Iernii, care trăia în exil la Haga la momentul respectiv. A fost o descoperire întâmplătoare pentru Akkerman, care este specializat în istoria acesteia şi a publicat două volume cu scrisori ale Elisabetei Stuart.
"Stăteam în aeroport la întoarcerea de la o conferinţă când mi-am amintit de o scrisoare pe care Elisabeta o scrisese despre doamnele ei de onoare care şi-au pierdut garderoba". "Este destul de extraordinar doar să fi găsit o rochie din secolul al XVII-lea, dar să reuşeşti să o conectezi de o persoana este cu adevărat spectaculos."
Scopul oficial al călătoriei a fost de a o duce pe prinţesa Mary, fiica în vârstă de 9 ani a Regelui Carol, să i se alăture soţului ei, William al II-lea, Prinţ de Orange, după ce fuseseră căsătoriţi cu un an înainte. Dar motivul real a fost de a vinde bijuteriile coroanei prin contactele Elisabetei Stuart şi de a strânge bani pentru armata regalistă.
"A fost o misiune deosebit de periculoasă şi sensibila, lucru indicat de faptul că o parte din scrisoarea Elisabetei a fost scrisă cifrat", a spus Akkerman.
Akkerman şi colegul său istoricul Helmer Helmers, de la Amsterdam University, au dedus că rochia a aparţinut lui Kerr pe baza dimensiunii sale mari şi a stilului învechit. Kerr, care avea 56 de ani la momentul călătoriei şi care a murit un an mai târziu, era cea mai în vârstă membră a cortegiului regal.
"A fost o doamnă fascinantă", relatează Akkerman. "Anne (de Danemarca, soţia lui Iacob I - n.red.) ştia că doamna sa de onoare transmitea informaţii şi i-a servit destul de bine, pentru că putea pretinde că nu ştie nimic. Dar a fost o strategie periculoasă pentru Jean Kerr, pentru că în orice moment ar fi putut ajunge ţap ispăşitor."
Rochiile din naufragiu sunt expuse în Muzeul Skil Kaap de pe insula Texel până la 16 mai.
Printre descoperirile făcute cu această ocazie într-un cufăr, împreună cu rochia, se mai numără cămăşi ţesute cu fir de aur şi argint, dresuri de mătase, un etui din catifea roşie, brodat cu fir de argint, în care aristocrata ţinea piptenele din corn bovin, relateaza Mediafax.
Lângă insula olandeză Texel era pe vremuri o cale obligatorie pe o rută marină circulată intens de flota din lumea întreagă. Multe nave s-au scufundat în largul apei ce înconjoara această insulă. Numeroase epave zac înfipte pe fundul marin, unde se aventurează membrii Clubului local de scufundări. Ies din mare cu obiecte pe care curentul marin le scoate de sub nisip şi care risca sa se degradeze iute.
Pe thehistoryblog.com, istoricii spun că nava de pe care provine cufărul aristocratei transporta şi o preţioasă încărcătură de smirnă, tămâie, tabac, cimişir (arbust decorativ) şi anason.
Descoperirea a fost restaurată în secret. Istoria cufărului putea stârni curioşii sau atrage intruşi în locul unde se afla epava. Timp de un an şi jumătate restauratorii au lucrat la obiectele scoase din apă pentru a le curăţa şi a le "consolida".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.