Duminică, 23 mai, vom prăznui un fapt de seamă din istoria mântuirii, şi anume Pogorârea Sfântului Duh asupra sfinţilor apostoli şi, prin ei, asupra omenirii din toate timpurile şi din toate locurile.
Duminică, 23 mai, vom prăznui un fapt de seamă din istoria mântuirii, şi anume Pogorârea Sfântului Duh asupra sfinţilor apostoli şi, prin ei, asupra omenirii din toate timpurile şi din toate locurile.
Duminică, 23 mai, şi luni, 24 mai, se vor sărbători Rusaliile, adică Pogorârea (Coborârea) Duhului Sfânt sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului, în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.
La Teatrul de Copiii şi Tineret "Arcadia" din Oradea a avut loc joi conferinţa cu tema "Părintele Arsenie Boca - emblema duhovniceasca a Ardealului", susţinută de Bogdan Juncu, ucenic al părintelui Arsenie, şi teologul Fabian Seiche, de la Editura Agaton. Conferinţa a fost asistată de pr. Serafim Bădilă de la Mănăstirea Căşiel, judeţul Cluj. Anul acesta se implinesc 100 ani de la naşterea marelui duhovnic din Ardeal.
La 1 mai, românii sărbătoresc "Armindenul", simbol al vegetaţiei care proteja recoltele şi animalele. În tradiţia populară, acestei zile i se mai spune Ziua pelinului sau Ziua beţivilor şi semnifică începutul verii.
Născut din părinţi creştini, în Capadochia, vestitul Mucenic Gheorghe a trăit în vremea împărăţiei lui Diocleţian. Rămas orfan de tată s-a mutat cu mama sa în Palestina. În timpul împăratului Diocleţian (284-305), s-a înrolat în armata romană şi s-a făcut în scurtă vreme renumit pentru forţa, priceperea şi vitejia lui în luptă, astfel încât a fost ridicat la rang de ofiţer în armata imperială.
Este sărbătoarea din Săptămâna Luminată care ne arată poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii, deci este închinată Fecioarei Maria. Din punct de vedere istoric, Izvorul Tămăduirii ne aminteşte o minune.
În ziua de dinainte a Sfintelor Paşti, să lăsăm aproape de inimile noastre însetate după Evanghelie mesajul îngerului, de lângă mormântul săpat în stânca deschisă: „Pentru ce căutaţi pe Cel viu între cei morţi?" (Evanghelia după Luca 24:5)
Hristos a Înviat - este salutul creştinilor în această perioadă pascală şi, în acelaşi timp, cea mai veche mărturisire de credinţă a Bisericii. Prin acest salut, noi, creştinii, comemorăm moartea şi Învierea Mântuitorului. Acest salut rezumă în el esenţa credinţei şi anume: Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, S-a întrupat la plinirea timpurilor şi S-a făcut om, ne-a arătat calea mântuirii, apoi prin patima, moartea pe lemnul crucii şi Învierea Sa a rupt legăturile morţii şi ne-a deschis drumul spre Împărăţia lui Dumnezeu.
Un prieten mi-a amintit zilele trecute fimul lui Giulio Base, film în care actorul Omar Sharif interpretează rolul Apostolului Petru. Bătrân şi cu puţine puteri, apostolul se întreabă: (redau fraza în cuvintele prietenului meu):