137 de bihoreni spitalizaţi cu infecţii respiratorii - An nou cu probleme de sănătate
Chiar dacă, conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, numărul de infecţii respiratorii este în limitele intervalului de valori specific sezonului, în perioada 28 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016, 137 de oameni au fost internaţi în spitalele din judeţ, 50 cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 87 cu pneumonii şi bronhopneumonii.
În sezonul 2015-2016 nu a fost confirmat virusologic niciun caz de gripă în Bihor. Totuşi, la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 28 dec. 2015 - 3 ian. 2016, au fost raportate 2.013 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), mai puţine faţă de săptămâna precedentă (3.097 cazuri), dar mai multe faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (1.935 cazuri). Din cele 2.013 cazuri 50 au necesitat internare. Pe lângă acestea au mai fost raportate 701 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, în scădere faţă de săptămâna precedentă (930 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (615 cazuri). Din cele 701 cazuri au necesitat internare 87 de cazuri.
DSP Bihor a preluat de la Ministerul Sănătăţii (MS), în ultimul trimestru al anului 2015, 9.150 doze vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor la risc. A fost raportat, pentru 3 ianuarie 2016, un stoc de vaccin antigripal de 2 doze la un medic de familie. Asta înseamnă că din luna octombrie 2015 şi până în 3.01.2016 au fost imunizate antigripal 9.148 de persoane la risc din judeţul Bihor.
Măsuri de precauţie
Medicii transmit că în zilele friguroase oamenii ar trebui să nu stea mult afară fără o îmbrăcăminte adecvată, iar cei cu suferinţe cardiace şi respiratorii să evite deplasările.
"Recomandăm populaţiei să evite deplasările în aer liber dacă nu s-au îmbrăcat corespunzător, adică dacă nu au căciulă, mănuşi şi ghete călduroase. Pentru că extremităţile sunt foarte sensibile la ger şi pot apărea lesne degerăturile", se arată într-un comunicat de presă al MS. În cazul în care apar degerături, este recomnadată consultarea de urgenţă a unui medic, evitându-se automedicaţia. Totodată în aceste zile este foarte importantă alimentaţia.
Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice. O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, nu trebuie să fie transportaţti pe distanţe lungi în vehicule fără climatizare şi neechipate corespunzător. De asemenea, o atenţie specială trebuie acordată şi persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.