Atenţionare DSP Bihor: cum să administraţi corect medicamentele - Luate incorect sunt nocive
Medicamentele ar trebui să trateze anumite afecțiuni însă, dacă nu sunt luate corect, pot avea efecte neașteptate. Studii realizate la nivel internaţional au relevant că peste 40% dintre oameni nu folosesc corect medicamentele şi aproape 10% din internările în spitale sunt datorate folosirii neadecvate a medicamentelor, aşa cum se arată în comunicatul DSP Bihor.
Comunicatul arată şi care sunt cele mai frecvente erori, după um urmează:
1. Spargerea sau pisarea medicamentelor pentru a fi uşor de înghiţit poate duce la diminuarea sau potenţarea efectului medicamentului respectiv. Dacă medicamentele trebuie să aibă o absorbţie lentă, odată zdrobite există riscul ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp scurt şi să apară chiar intoxicaţii. Spargerea sau zdrobirea medicamentelor mai poate să anuleze efectul acestora, mai ales dacă este vorba de cele învelite într-o folie protectoare rezistentă la acţiunea sucului gastric.
2. Asocierea medicamentelor cu alcool sau produse lactate. Alcoolul este toxic, iar toxicitatea lui se manifestă pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru stomac, pentru inimă. Aşa că toate medicamentele care prezintă toxicitate pentru aceste zone ale corpului nu trebuie asociate cu alcoolul. Un exemplu este paracetamolul, care luat în doze foarte mari este toxic pentru ficat, în consecinţă combinaţia cu alcool nu este indicată. De asemenea, unele antibiotice (în special tetraciclinele) nu trebuie să fie combinate cu laptele sau diverse produse lactate. Dacă este neapărat nevoie să se administreze ambele preparate (şi medicamentul, şi alimentul) trebuie să existe o pauză de două ore între ele.
3. Utilizarea medicamentelor expirate sau păstrate necorespunzător. Data de expirare este dată de producatori şi reprezintă durata de viaţă a unui medicament. În timp, medicamentele pot suferi numeroase modificări (de exemplu cele lichide se pot separa în mai multe straturi, iar cele solide se pot transforma în pudră). După data de expirare, medicamentele îşi pierd eficienţa şi se degradează treptat. Durata de viaţă a medicamentelor este dată şi de modul în care sunt depozitate. Medicamentele trebuie pastrate în recipientele originale care să fie depozitate în locuri sigure, reci şi întunecoase, unde să nu ajungă razele soarelui, lumina puternică, temperaturile ridicate sau umezeala mare. Depozitarea medicamentelor în dulapurile din baie sau bucătărie este foarte des întâlnită, însă tocmai aceste locuri sunt cele mai puţin sigure.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.