Au apărut normele de igienă pentru aparatele de bronzat - Interzis sub 18 ani
Ordinul Ministrului Sănătăţii cuprinde măsurile care trebuie aplicate de saloanele sau centrele de bronzare privind caracteristici tehnice pe care trebuie să le îndeplinească aparatura utilizată, cerinţe care trebuie îndeplinite de angajator şi de personalul angajat, cerinţe pentru protecţia utilizatorilor.
În Monitorul Oficial din 18 martie a fost publicat Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 291/2016 privind aprobarea normelor de igienă pentru saloanele sau centrele de bronzare, care intră în vigoare din 18 septembrie 2016 (la 180 zile de la publicare) cu excepţia unor articole care intră în vigoare în 60 zile de la publicare. Obiectivul actului normativ este protecţia utilizatorilor aparatelor de bronzat în scopuri cosmetice faţă de efectele nocive ale radiaţiei ultraviolete artificiale şi se aplică unităţilor care utilizează aparate de bronzat, denumite şi solare, care sunt folosite de populaţie în scopuri cosmetice.
Personalul din cadrul saloanelor/centrelor de bronzare trebuie să beneficieze de specializare în două domenii: curs de noţiuni fundamentale de igienă şi instruire de specialitate. Instruirea de specialitate este asigurată de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe bază de cerere şi după absolvirea cursului de însuşire a noţiunilor fundamentale de igienă. Certificatul de instruire trebuie afişat pe pereţii salonului în locuri vizibile pentru utilizatori.
În vederea protecţiei utilizatorilor sunt prevăzute mai multe măsuri: trebuie verificată, pe baza cărţii de identitate, vârsta persoanei deoarece este interzisă utilizarea solarului de persoane cu vârsta sub 18 ani, titularul salonului/centrului de bronzare are obligaţia să afişeze, vizibil şi lizibil înaintea expunerii la radiaţiile ultraviolete (UV), informaţiile pentru utilizatori referitoare la protecţia sănătăţii; să furnizeze ochelari adecvaţi de protecţie împotriva radiaţiiei UV. Fiecare client trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere, conform unui model existent în normele la ordin – declaraţia trebuie păstrată la nivelul unităţii care utilizează aparatele de bronzat o perioadă de 3 ani.
Înainte de începerea şedinţei de bronzare, personalul specializat din cadrul saloanelor/centrelor de bronzare efectuează evaluarea stării pielii; dacă utilizatorul prezintă leziuni deschise, infecţii, inflamaţii sau boli dermatologice, şedinţa de bronzare se amână până la vindecarea acestora. Există obligaţia de a nu se efectua procedurile specifice la aparatul de bronzat/solar următoarelor categorii de persoane: persoane aflate în stare de ebrietate sau care dovedesc o incapacitate de decizie datorată utilizării alcoolului sau a medicamentelor; persoane care prezintă semne de injectare intravenoasă a drogurilor; persoane care prezintă arsuri solare; persoane care au afecţiuni dermatologice, inflamaţii sau infecţii.
"Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor solicită unităţilor care utilizează aparate de bronzat să se conformeze la prevederile OMS nr. 291/2016 deoarece după intrarea în vigoare a actului normativ vor fi dispuse controale tematice pentru a fi verificat gradul în care este asigurată protecţia utilizatorilor împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor UV artificiale”, se afirmă într-un comunicat remis de DSP Bihor şi semnat de directorul executiv Daniela Rahotă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.