Judeţul Bihor, alături de judeţul Arad, s-a aflat ieri sub avertizare de cod roşu de caniculă. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus activarea a 20 de puncte de prim-ajutor, au fost amenajate 13 puncte de distribuire a apei, iar pentru intervenţii medicale au fost disponibile 25 ambulanţe şi 11 echipaje SMURD.

În urma avertizării meteorologice de Cod roşu emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă ieri pentru  judeţul Bihor, subprefectul Iulius Delorean, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bihor, a dispus punerea în aplicare a câtorva măsuri de preîntâmpinare şi limitare a efectelor negative provocate de caniculă. Astfel, la nivelul judeţului Bihor au fost activate 20 de puncte de prim-ajutor: şapte în unităţile spitaliceşti şi 13 în alte locaţii (la nivelul municipiilor şi oraşelor, amenajate de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă) şi au fost amenajate 13 puncte de distribuire a apei. De asemenea, la nivelul tuturor farmaciilor din judeţ s-a asigurat, la nevoie, prim-ajutor şi hidratare. Pentru intervenţiile medicale de urgenţă au fost disponibile 25 de ambulanţe de tip B şi C de la serviciile de ambulanţă şi 11 echipaje SMURD, iar forţele şi mijloacele instituţiilor din domeniul situaţiilor de urgenţă şi al ordinii şi siguranţei publice au fost mobilizate la nivelul judeţului, fiind pregătite să intervină în orice moment. De asemenea, printre măsurile dispuse s-au numărat: efectuarea controalelor în teritoriu pentru supravegherea permanentă a calităţii apei potabile; urmărirea, în permanenţă, a nivelului de dilatare a căilor ferate şi, unde este cazul, impunerea limitărilor de viteze; constituirea grupelor de intervenţie care să fie în măsură să intervină în cel mai scurt timp pentru remedierea eventualelor avarii produse la reţelele de distribuţie a energiei electrice; informarea populaţiei cu privire la măsurile necesare pentru prevenirea efectelor negative cauzate de temperaturile ridicate.

În ceea ce priveşte intervenţiile medicale, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, dr. Emil Boţcău, ne-a declarat că echipajele au fost solicitate în paramentri normali, înregistrându-se o creştere de 15-20% faţă de ziua precedentă. "Azi (n.r. - ieri) am avut trei cazuri de leşin, doi tineri şi o persoană în vârstă, nimic ieşit din comun. Căldura a fost factor adjuvant, nu factor declanşator. Cred că lumea a început să ţină cont de recomandări", a menţionat dr. Emil Boţcău.