Chiar dacă nu mai beneficiază de gratuităţi, pensionarii orădeni nu au renunţat la plăcerea de a se scălda în bazinul cu apă geotermală de la Ştrandul Ioşia, redeschis începând de ieri.

Începând cu acest an, consilierii orădeni au decis să anuleze gratuităţile acordate pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi pentru intrarea în Ştrandul Ioşia. Cu toate acestea, obişnuinţa, plăcerea de a se scălda, nevoia unei cure cu apă geotermală, respectiv proprietăţile terapeutice ale acesteia nu i-a îndepărtat pe pensionarii orădeni de bazinul redeschis, ieri, în Ştrandul Ioşia, chiar dacă au fost nevoiţi să achite tariful de 6 lei. Vizibil nemulţumiţi că, luna trecută, Consiliul Local Oradea a decis renunţarea la orice facilitate, pensionarii s-au consolat şi, ieri, peste 100 dintre ei au venit până la amiază la Ştrandul Ioşia, acceptând să plătească tariful impus. Mai mult, şapte dintre ei şi-au şi făcut un abonament, în valoare de 80 de lei.

„Până la ora 12.00, peste 100 de pensionari ne-au călcat pragul. În plus, şapte persoane şi-au şi făcut abonament, care este avantajos, deoarece vine cam 3 lei/zi", ne-a declarat Eugen Onciu, administratorul Ştrandului Ioşia.

Consolaţi cu noua decizie a executivului local, pensionarilor nu le-a mai rămas decât să se bucure de proprietăţile apei geotermale.

„Temperatura este foarte bună. Dar câţi bani au băgat ei în ştrand. Că nici nu au vopsit bazinul, pe pereţi se şi vede cum e decojită vopseaua, încă din prima zi", s-a plâns unul dintre pensionari. Un altul a cerut totuşi o reducere a preţurilor.

„Pentru pensionarii cu pensii mai mici ar putea reduce abonamentul de la 80 de lei la 60 de lei", a declarat Ioan Lugoşi. Un altul, Pavel Negruţ, a arătat că spălătoria din vecinătate ar putea fi transformată într-o baie publică pentru oamenii nevoiaşi, astfel că această categorie socială să nu fie nevoită să vină în ştrand să se spele.

Ştrandul Ioşia funcţionează de marţi până duminică, inclusiv de la ora 8.00. Din acest an, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi, la fel ca şi copiii, elevii şi studenţii, vor plăti 6 lei pentru fiecare intrare. În schimb, un abonament pentru aceste categorii costă 80 de lei. Singura scutire se aplică copiilor sub 4 ani, care vor intra liber. În schimb, un bilet pentru adulţi va costa 12 lei, faţă de 10 lei cât era până anul trecut, ceea ce înseamnă o majorare cu 20%. Un abonament pentru adulţi va costa 160 de lei. La un grup format din 15 copii sau studenţi, se achită un bilet de 5 lei/persoană. De asemenea, la un grup de adulţi, preţul unei intrări este 10 lei. Pentru o familie formată din doi adulţi şi un copil se achită o intrare de 24 de lei, iar la fiecare copil în plus, alţi 5 lei.