Campanie despre condiţiile în care trăiesc persoanele cu dizabilităţi - Reproducerea "lagărelor" de plasament
Între 2 şi 4 octombrie, orădenii vor avea ocazia să vadă peste 120 de fotografii ce documentează viaţa din mai multe centre de plasament, de recuperare neuropsihică etc. Totul în cadrul unei campanii cu titlul "Lagărele de langa tine".
Campania îşi propune să atragă atenţia asupra încălcărilor sistematice ale drepturilor omului în astfel de centre şi face apel la mobilizarea publică pentru susţinerea unui proiect de lege (ce se află acum pe masa Senatului şi urmează a fi votat în această toamnă), proiect ce prevede înfiinţarea unui Mecanism Independent de Monitorizare a respectării drepturilor omului în aceste instituţii.
"Ceea ce denumim metaforic ca fiind "lagăre" sunt de fapt instituţiile pentru persoane cu dizabilităţi mintale din România, în care trăiesc închişi 25.000 de copii şi adulţi", se afirmă în comunicatul organizatorilor.
Concret, între 2 și 4 octombrie, orădenii vor avea ocazia să pășească într-o instalație foto asemenea unei cuști, creată de arhitecții de la syaa.ro pentru a reda în mod obiectiv situația de excludere socială specifică celor peste 700 de astfel de centre din țară ce funcționează în regim privativ de libertate. În cadrul instalației ce va fi amplasată în Piața 1 Decembrie (în parcarea din fața Parcului 1 Decembrie, vizavi de Catedrala Episcopală Învierea Domnului), vizitatorii vor putea vedea peste 120 de fotografii ce documentează tratamentul degradant și nu de puține ori inuman, la care sunt supuși rezidenții. Fotografiile expuse au fost realizate de persoane cu dizabilități mintale din astfel de centre, precum şi de către fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava.
La nivelul județului Bihor, cele mai recente rapoarte datează din februarie 2015, la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități nr. 5 Tinca și din octombrie 2013, la Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea și consemnează numeroase nereguli și încălcări grave ale drepurilor persoanelor aflate în îngrijire. Expoziția foto ajunge la Oradea după ce, în perioada mai-iunie, a putut fi vizitată în orașe precum București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța și, în septembrie, în Timișoara.
Centrul de Resurse Juridice este o organizaţie neguvernamentală care luptă pentru apărarea drepturilor omului şi a persoanelor cu dizabilităţi mintale instituţionalizate. De peste 10 ani, Centrul realizează vizite de monitorizare neanunţate în centre şi publică rapoarte de monitorizare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.